Wang Jianlin, cel mai bogat om din China si CEO al Dalian Wanda Group, un conglemerat specializat in afaceri imobiliare si divertisment, l-a avertizat pe Donald Trump in privinta blocarii investitiilor chineze in Statele Unite, informeaza site-ul publicatiei americane The Hollywood Reporter.

In urma amenintarilor facute de Donald Trump, care a cerut o cercetare detaliata a achizitiilor facute in Statele Unite de grupul chinez Dalian Wanda, magnatul Wang Jianlin a spus ca actiunile presedintelui american pot sa puna in pericol locurile de munca pe care le ocupa in prezent peste 20.000 de cetateni americani, potrivit News.ro.

Cel mai bogat om din China l-a rugat pe Chris Dodd, presedintele Motion Picture Associate of America (MPAA), vineri, sa ii transmita un mesaj presedintelui ales al Statelor Unite. ”M-am intalnit cu presedintele MPAA ieri si el m-a intrebat daca as vrea sa ma intalnesc cu Donald Trump si daca vreau sa ii transmit ceva”, a declarat Wang Jianlin la un forum de afaceri organizat sambata la Beijing. ”I-am spus ca am investit peste 10 miliarde de dolari in Statele Unite, unde am angajat peste 20.000 de persoane. Daca ceva va merge rau acolo, acei 20.000 de oameni ar putea sa isi piarda locurile de munca”, a adaugat magnatul chinez.

El a remarcat si faptul ca multe companii de la Hollywood au inceput sa depinda de China - a doua piata cinematografica din lume -, o tara pe care o considera de o importanta strategica pentru cresterea veniturilor. ”Lasand aceste lucruri la o parte, in industria filmului si de divertisment, trebuie sa intelegem ca filmele in limba engleza se bazeaza pe piata chineza atunci cand doresc sa obtina o crestere”, a declarat Wang Jianlin.

Pe parcursul ultimilor ani, grupul Wanda detinut de Wang Jianlin a devenit cel mai agresiv investitor chinez de pe piata media din Statele Unite. Compania chineza a cumparat lantul american de cinematografe AMC cu 2,6 miliarde de dolari in 2012 si este pe cale sa incheie un acord ce vizeaza o fuziune intre AMC si Carmike Cinemas Inc, pentru a crea astfel cel mai mare circuit cinematografic din America de Nord.

In ianuarie, conglomeratul chinez a platit 3,5 miliarde de dolari pentru a cumpara Legendary Entertainment, un studio cinematografic din Burbank, California, care a produs numeroase filme celebre, inclusiv ”Pacific Rim” si mult asteptatul ”The Great Wall”, cu Matt Damon in rolul principal.

Achizitiile agresive venite din China i-au ingrijorat pe unii dintre oficialii americani

In urma unui parteneriat major cu Sony Pictures, Wang Jianlin a dezvaluit pentru The Hollywood Reporter, in noiembrie, ca intentioneaza sa investeasca in toate cele sase studiouri majore de la Hollywood. Grupul Wanda este pe cale sa incheie, de asemenea, o afacere de 1 miliard de dolari pentru a achizitiona Dick Clark Productions, compania care detine si produce gala de decernare a Globurilor de Aur.

Aceasta campanie agresiva de achizitii i-a ingrijorat pe unii dintre oficialii americani. In septembrie, 16 membri din Camera Reprezentantilor au dat publicitatii o scrisoare deschisa in care au cerut U.S. Government Accountability Office sa cerceteze cu mai multa atentie achizitiile chineze facute in domeniul companiilor de divertisment de pe piata interna. Senatorul democrat Chuck Schumer a abordat si el aceasta chestiune la inceputul lunii decembrie in doua scrisori trimise Secretarului pentru Trezorerie al Statelor Unite si presedintelui ales Donald Trump, care ii sprijina initiativa. Senatorul democrat s-a plans in legatura cu faptul ca guvernul din China interzice filmelor americane sa cumpere la fel de multa publicitate pe piata interna ca filmele autohtone. In ambele scrisori a fost mentionat numele grupului Wanda.

Wang Jianlin a fost rugat sa comenteze aceste chestiuni, sambata, in timpul unei sesiuni de intrebari si raspunsuri, dupa discursul pe care l-a sustinut la forumul de la Beijing. ”Acele scrisori dovedesc doua lucruri. In primul rand, ele arata ca noi avem o anumita influenta in Statele Unite, altfel legislatorii de acolo nu ar fi mentionat numele nostru. In al doilea rand, Congresul american este un loc al discursului liber, unde creatorii de legi fac adeseori sugestii care nu reflecta neaparat intreaga intentie politica a administratiei americane”, a declarat magnatul chinez.

”Asadar, vom astepta sa vedem atitudinea pe care Donald Trump o va avea fata de companiile chineze din domeniul industriei de divertisment, dupa ce va fi investit in functie”, a mai spus Wang Jianlin.

Sursa foto: Evan El-Amin / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri