Guvernul britanic a pierdut procesul deschis la Curtea Suprema, care a decis marti ca Parlamentul trebuie sa aprobe declansarea Articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, care va deschide oficial procesul de iesire din UE, relateaza ITV, conform News.ro.

Dupa ce au ascultat timp de patru zile, in decembrie, argumentele partilor, opt dintre judecatorii celei mai inalte instante din tara au votat ca Guvernul sa ceara aprobarea Legislativului pentru Brexit, iar trei impotriva. Acesta a fost unul dintre cele mai importante cazuri constitutionale din istoria legala a Marii Britanii.

Potrivit analistilor citati de ITV, este putin probabil ca decizia sa aiba vreun impact asupra iesirii Londrei din blocul comunitar, pentru ca sunt mici sanse ca parlamentarii sa blocheze proiectul de lege privind Brexit, dupa decizia majoritatii electoratului la referendumul din 23 iunie. Guvernul a sesizat Curtea Suprema dupa o decizie similara din noiembrie a Inaltei Curti.

Presedintele Inaltei Curti, Lord Thomas, impreuna cu alti doi judecatori, au decis atunci ca premierul nu are dreptul sa invoce asa-numita „prerogativa regala” pentru a activa Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona si a da startul celor doi ani ai procesului de negociere. Dreptul de a folosi prerogativa regala ar fi insemnat ca Guvernul nu are nevoie de aprobarea Parlamentului.

Decizia a provocat un val de indignare in randul liderilor taberei anti-UE, care i-au numit de judecatori “inamici ai poporului”. Procedurile de la Curtea Suprema au atras atentia presei din toata lumea, devenind cel mai televizat proces din istoria Marii Britanii Premierul Theresa May a pus prezentat deja, intr-un discurs, obiectivele sale pentru Brexit. Ea a precizat ca tara va parasi Piata Unica a UE.

Sursa foto: Shutterstock/ lazyllama

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri