Comisia Europeana a propus ca operatorii nationali de servicii postale sa nu mai detina monopolul asupra serviciilor postale, nici macar asupra expedierii scrisorilor cu greutatea mai mica de 50 de grame.
UE s-a angajat in acest proces anevoios de liberalizare a pietei serviciilor postale, care se ridica la 90 miliarde de euro, iar sugestia Comisiei a fost ca reforma sa aiba loc pana in 2009, desi tari precum Franta, Italia si Spania fac presiuni pentru incetinirea acesteia.

Marea Britanie si Suedia au finalizat procesul de liberalizare a pietelor postale, Germania, Olanda si Finlanda sunt in curs de efectuare a acestui proces, dar se estimeaza ca restul statelor membre UE se vor opune acestei decizii. Este posibil ca Franta, Spania si Italia sa combata acest plan, cu argumentul ca aceasta decizie va dauna principalilor operatori postali din aceste state si va antrena pierderea de locuri de munca, informeaza NewsIn.

Angajatii companiei franceze La Poste au declarat deja ca vor declansa greva in cazul in care astfel de masuri sunt puse in practica. Comisarul european pentru pietele interne, Charlie McCreevy, a declarat ca spera ca propunerea sa fie pusa in practica, deoarece in tarile in care sistemul postal a fost liberalizat au existat numai rezultate pozitive. "Sunt constient ca aceasta propunere va declansa o furtuna", a declarat Charlie McCreevy. Oficialul european a avertizat asupra pericolului ca propunerea referitoare la liberalizarea postei sa provoace dezbateri la fel ca si cea referitoare la servicii, fapt care ar insemna un regres pentru UE.

"Acest aspect ar indica limpede ca statele membre UE nu isi doresc piete deschise. Nu cred ca acest lucru se va intampla", a declarat comisarul, care a adaugat ca propunerea CE nu este o surpriza si nici nu este un pas mare, ci mai degraba o mica etapa in procesul in care UE s-a angajat cu 15 ani in urma, cand a elaborat primele prevederi legislative in domeniul postal.

McCreevy a mai declarat ca este constient si de ingrijorarile pe care le determina tabara care sustine liberalizarea, din cauza faptului ca CE a lasat prea multa libertate tarilor, ca sa isi stabileasca propriile lor reguli, posibil chiar sa creeze forme noi de protectionism, insa o versiune mai restrictiva a acestor reglementari ar fi aproape imposibil de impus.

In conformitate cu aceasta propunere, statele membre UE va trebui sa respecte in continuare obligatia asa-numitului serviciu universal, care specifica faptul ca distributia trimiterilor postale se va face pentru acelasi pret, in tara, cu cel putin o livrare si o primire, zilnic, timp de cinci zile pe saptamana. Pentru a ajunge in acest punct, statele membre vor putea folosi propriile lor modele pentru finantarea acestor servicii, fie prin ajutor de la stat, fonduri de compensatie, impartirea costurilor sau alte moodalitati.

Comisia considera ca aceasta reforma va revolutiona noile tehnologii de livrare, de exemplu in cazul in care un client trimite o scrisoare electronica prin intermediul unui operator, livrata, ulterior, in varianta tiparita. Aceasta masura ar putea determina si aparitia de noi infrastructuri, deoarece oficiiile postale vor putea fi inlocuite cu alte unitati, mai putin costisitoare.

Va fi de datoria statelor membre si a regulatorilor nationali sa se asigure ca serviciile postale sunt usor accesibile pe teritoriul lor. Se estimeaza ca liberalizarea postei va determina scaderea costurilor corespondentei de afaceri, datorita cresterii competitivitatii, dar majorarea, cu pana la 50%, a pretului pentru corespondenta individuala.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri