Cresterea economica a Chinei pentru perioada ianuarie-septembrie 2006 este de 10,7% din PIB, adica 14,148 de miliarde de yuani (1,790 de miliarde de dolari), a anuntat Biroul National de Statistica al Chinei.
China a reusit sa imprime o oarecare moderatie ritmului de progresie a unor indicatori, cum sunt investitiile in capital fix sau productia industriala, care manifesta tendinte de dezvoltare exploziva in al doilea trimestru.

Purtatorul de cuvant al Biroului National de Statistica al Chinei, Li Xiaochao, si-a manifestat bucuria cu privire la rezultatele economice pe care le are tara sa. "De la inceputul anului, guvernul a luat un numar de masuri de control macroeconomic care au inregistrat primul lor succes in trimestrul al treilea al acestui an", a declarat Li Xiaochao.

Cresterea economica a Chinei in trimestrul al treilea a inregistrat o fluctuatie lejera, atingand nivelul de 10,4%, fata de al doilea trimestru, cand fusese de 11,3%, cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani.

Cresterea economica a Chinei este sustinuta puternic de investitii si exporturi, cu toate ca guvernul chinez ar dori ca motorul acesteia sa fie consumul intern.

Investitiile in capital fix au crescut, la randul lor, cu 27,3%, conform datelor comunicate, in conditiile in care obiectivul initial al guvernului este sa limiteze cresterea acestora la 18%.

In zonele urbane, investitiile in capital fix au crescut chiar cu 28,2%, in aceasta perioada, cu o usoara incetinire in luna septembrie, cand s-au stabilizat la 23,6%.

Aceste date indica o ameliorare, raportat la maximul inregistrat in al doilea trimestru, de 30,9%, datorita strictetii creditelor si controalelor operatiunilor imobiliare, apreciaza analistii.

In ceea ce priveste exporturile, excedentul comercial al Chinei a fost de 109,85 de miliarde de dolari, in perioada ianuarie-septembrie, comparativ cu nivelul inregistrat in aceeasi perioada a anului 2005, de 68,33 de miliarde, ceea ce inseamna o crestere de 60,76% in decurs de un an.

Indicele preturilor de consum a continuat sa progreseze moderat. Rata de crestere a acestuia a fost de 1,3%, pentru perioada ianuarie-septembrie si de 1,5%, in luna septembrie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri