Participarea statului german la capitalul EADS ar insemna "revenirea la epoca de piatra" a apreciat, joi, copresedintele companiei mama a Airbus, germanul Thomas Enders, intr-un interviu acordat publicatiei Wall Street Journal.

Oficialii germani au dat semnale contradictorii referitoare la posibilitatea participarii statului la capitalul companiei. Cancelarul german Angela Merkel a declarat, saptamana trecuta, ca ia in considerare orice posibilitate referitor la aceasta chestiune, in momentul in care grupul germano-american DaimlerChrysler, care detine 22,5% din actiunile EADS ar putea scadea participarea la nivelul de 15%.

Conducatorii guvernelor regionale din mai multe state printre care Hesse, Baden-Wurtemberg si Bavaria au manifestat interesul lor de a participa la capitalul companiei, pentru a compensa retragerea grupului DaimlerChrysler, la fel cum au facut-o si reprezentantii orasului Hamburg, unde exista o fabrica importanta a grupului Airbus.

Ministrul german al economiei, Michael Glos, este contra acestor propuneri si prefera o solutie bazata pe investitii private.

Reprezentarea germana la capitalul EADS, in acest moment, este realizata numai indirect, prin intermediul grupului privat DaimlerChrysler. Statul francez, in schimb, detine in mod direct 15% din capitalul EADS, impreuna cu grupul Lagardere, care are actiuni in valoare de 7,5%. Germanii nu doresc sa se afle intr-o pozitie de inferioritate fata de francezi in ceea ce priveste capitalul grupului de aeronautica si de aparare, in conditiile in care acesta traverseaza o perioada de criza grava, ca urmare a intarzierii productiei de aparate A380.

Compania Airbus trebuie sa fie restructurata, subiect referitor la care Enders a declarat faptul ca jocul se deruleaza cu toate cartile pe masa, in termeni de angajare si de chestiuni industriale.

Enders a precizat clar, insa, ca nici EADS, nici Airbus nu vor fi influentate de responsabili politici. "Am facut deja mai multe lucruri gresite, in trecut", a declarat Enders.

De altfel, prioritatea grupului o constituie posibilitatea de a lansa un nou model, A350. "Vom lua o decizie saptamanile viitoare", a declarat Enders, referitor la noul model.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri