Premierul australian, John Howard, a anuntat crearea unui fond de cinci sute de milioane de dolari australieni, respectiv de aproape 380 de milioane de dolari americani, pentru lupta impotriva incalzirii climatice, in conditiile celei mai severe secete din istoria Australiei.
"Guvernul a creat un fond special de cinci sute de milioane de dolari, destinat formarii unor parteneriate intre companii private si statul federal, prin care sa se faca investitii in noi tehnologii de energie mai putin poluanta si in surse de energie regenerabila", a declarat premierul australian.

Aceasta initiativa intervine intr-un moment in care guvernul australian, care a refuzat sa semneze Protocolul de la Kyoto, pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, incearca sa limiteze impactul politic al secetei fara precedent, care a afectat puternic agricultura australiana.

Tot luni, in ziua in care a fost facut anuntul, un grup universitar, condus de experti, a lansat o campanie publicitara nationala care sa constranga guvernul conservator al lui Howard sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera in Australia."Politica actuala a guvernului australian a determinat deja cresterea, in ultimii zece ani, cu 10%, a emisiilor de gaze cu efect de sera, care ar trebui sa creasca in continuare, cu 17%, pana in 2020", a declarat directorul general al Institutului Meteorologic, Corin Millais.

Premierul australian avertiza, cu aproape doua saptamani in urma, asupra efectelor secetei prelungite, considerata, de unii experti, cea mai grava prin care a trecut Australia si care va diminua cresterea economica a acestei tari.De asemenea, analistii au inrautatit previziunile pentru productia agricola. seful trezoreriei australiene, Peter Costello, a mers pana la a spune ca Australia rurala se afla, in prezent, in recesiune.

Economistii au mai estimat ca seceta va diminua Produsul Intern Brut cu 1%. Cresterea economica australiana a scazut deja, in al doilea trimestru, pana la 1,9%, cel mai scazut nivel din ultimii trei ani."Seceta va afecta nivelul PIB, insa ramane de vazut in ce masura. Desigur, depinde de cat de mult poate compensa acest lucru boomul economic pe care-l traverseaza alte sectoare", a declarat Howard, informeaza NewsIn.

Estul Australiei s-a confruntat, in ultimii cinci, cu un nivel al ploilor sub cel normal, iar luna august a acestui an a fost cea mai secetoasa din toate timpurile. Aproximativ 92% din cel mai populat stat australian, NewSouth Wales, a fost declarat, oficial, intr-o stare severa de seceta.Oficiul Australian pentru Agricultura si Resurse Economice si-a redus,la inceputul acestei luni, previziunile pentru recolta de iarna cu peste o treime. Exportatorul de grau AWB si-a redus, de asemenea, estimarile pentru recolta de grau din iulie 2006-iunie 2007, de la 18-20 de milioane de tone la 12-15 milioane de tone. Pe de alta parte, previziunile pentru productia anuala indica o valoare de 11,5 milioane de tone, mai putin de jumatate din productia pentru anul trecut, de 25 de milioane.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri