Sarbii sunt chemati duminica la urne, pentru a-si alege presedintele. Actualul premier, Aleksandar Vucici, este favoritul detasat al scrutinului, dar candidatul aflat pe a doua pozitie in sondaje, un student care si-a lansat campania pentru a ironiza clasa politica din tara, atrage atentia, relateaza Reuters.

In varsta de 47 ani, seful Guvernului de la Belgrad, care candideaza in numele formatiunii sale, Partidul Progresist din Serbia (SNS), principala formatiune a coalitiei aflate la putere, ar putea castiga inca din primul tur de scrutin, arata sondajele, care il crediteaza cu peste 50% din intentiile de vot. Pe parcursul campaniei, el si-a indemnat compatriotii sa aleaga la conducerea tarii un presedinte din aceeasi formatiune ca membrii Guvernului, scrie News.ro.

“Daca doi politicieni sunt la bordul unui avion si daca vor sa mearga in directii opuse, avionul va sfarsi direct in prapastie, iar acest lucru ar fi o catastrofa pentru Serbia”, a avertizat el. Intr-un interviu acordat week-endul trecut pentru Reuters, Vucici a declarat ca Serbia este decisa sa adere la Uniunea Europeana, dar a adaugat ca vrea si sa imbunatateasca relatiile cu Rusia, aliatul traditional al Belgradului.

“Serbia este pe calea europeana, acesta este obiectivul nostru strategic. Vrem ca societatea noasta sa se inspire din tarile mai dezvoltate din Europa de Vest”, a declarat el. Considerat in Occident ca un stat paria in timpul razboaielor care au izbucnit dupa destramarea Iugoslaviei in anii ’90, Serbia a lansat negocierile de aderare la Uniunea Europeana si spera sa le incheie pana in 2019. Aceasta integrare este contestata de o parte importanta a populatiei, care considera tarile vest-europene drept complici ai NATO si ai campanei sale de bombardare care a pus capat, in 1999, razboiului din Kosovo, favorizand independenta fostei provincii sarbe.

“Trebuie sa le aratam oamenilor de rand ce facem ca europenii. Trebuie sa le aratam rezultate complete, drumuri, proiecte”, a subliniat Vucici, desprins din miscarea nationalista sarba care s-a reorientat spre liberalism. Un sondaj IPSOS Strategic Marketing publicat luni de cotidianul Blitz, il crediteaza cu 53% din intentiile de vot.

STUDENTUL CARE RIDICULIZEAZA CLASA POLITICA

Principalul sau adversar, aflat la diferenta de peste 40 de puncte procentuale in urma, nu este un oponent clasic. Este vorba de un tanar de 25 de ani, student la comunicare, a carui intreaga campanie este o satira la adresa elitelor politice. Luka Maksimovici, originar din Mladenovaci, candideaza sub pseudonimul Ljubisa 'Beli' Preletacevic – „beli” inseamna “alb” in sarba, iar “preletacevic” este un joc de cuvinte care inseamna persoana care schimba un partid politic pentru a se imbogati.

Intrat in politica anul trecut, la alegerile locale din Mladenovaci, unde lista sa a obtinut 20% din sufragii si a obtinut 12 mandate de consilier, personajul sau, in costum alb, cu ceas auriu mare si parul prins in coc se vrea o caricatura a alesului corupt si dubios. Clipurile sale de campanie, un succes pe retelele de socializare, il arata pe jumatate iesit dintr-un Mercedes decapotabil vechi, facand flotari ca Rocky Balboa sau prefacandu-se ca este Gandalf, varjitorul din Stapanul Inelelor.

Ascensiunea sa fulminanta in sondaje, la numai o saptamana dupa intrarea in cursa, nu face partidele sa rada, care vad in succesul lui Maksimovici o dovada a dezamagirii celor aproximativ 6,7 milioane de alegatori. La randul sau, tanarul atrage atentia ca nu este vorba numai de o gluma. Clasa politica este “murdara si corupta”, potrivit lui. A venit momentul pentru “cel putin a incerca sa se faca ceva pentru a schimba acest lucru”, afirma Maksimovici.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri