Noua persoane au murit, iar alte zeci au fost ranite, luni, in urma unei explozii care s-a produs la metroul din Sankt Petersburg. Explozia de la Sankt Petersburg a fost un atac terorist, a confirmat Procurorul General al Rusiei. Presedintele Vladimir Putin urma sa se afle luni in Sankt Petersburg.

UPDATE ora 17.45 Comitetul National Antiterorism a anuntat ca dispozitivul explozibil improvizat descoperit in statia de metrou Ploscead Vosstania a fost dezamorsat, relareaza Russia Today, potrivit News.ro.

Autoritatile au descoperit bomba la scurt timp dupa ce o explozie produsa intr-o garnitura de metrou care circula intre statiile Piata Senaia la Tehnologiceski Institut a provocat moartea a noua persoane si ranirea altor 20.

UPDATE ora 17.30 Noua persoane au murit si alte 20 au fost ranite in atentatul de luni de la metroul din Sankt Petersburg, a anuntat Comitetul National Antiterorism. Acesta este considerat bilantul oficial al atacului, relateaza Russia Today, potrivit News.ro.

Anterior, guvernatorul Sankt Petersburgului a vorbit de 10 morti si aproximativ 20 de raniti.

UPDATE ora 17.20 Studenta Polina sustine ca a auzit o bubuitura puternica inainte ca un miros de fum sa umple garnitura de metrou dintre statiile Tehnologiceski Institut si Piata Sennaia. Martora a explicat ca oamenii calatoreau umar la umar si toate scaunele erau ocupate inainte ca explozia sa zguduite metroul din metropola Sankt Petesburg, transmite The Telegraph, citat de News.ro.

”Calatoream in urmatorul vagon si in acel moment era multa aglomeratie: toate scaunele erau ocupate si multe persoane stateau in picioare. Explozia a avut loc intre statii. Am auzit o bubuitura puternica, iar apoi am simtit un miros puternic inainte sa vina fumul”, a declarat Polina.

De asemenea, aceasta a explicat ca toti oamenii au inceput sa alerge spre celalalt capat al vagonului, iar doua femei au lesinat din cauza aglomeratiei.

”Asta se intampla in timp ce metroul continua sa mearga, nu s-a oprit. Toata lumea a coborat la Tehnologiceski Institut. Atunci am vazut ca vagonul alaturat era distrus, ferestrele erau sparte si nu era lumina, numai sange”.

Un alt martor la atacul terorist de la Sankt Petersburg ar fi vazut un barbat care ar fi lasat o servieta in vagonul de metrou unde a avut loc explozia, inainte de a se muta in alt vagon, relateaza agentia de presa RBC citata de Daily Telegraph.

„A fost o explozie pe sine, un barbat a lasat o servieta in vagon, a coborat din vagon si s-a mutat in alt vagon”, i-ar fi scris martorul unui prieten, intr-un SMS.

UPDATE 17.00 Explozia de la Sankt Petersburg a fost un atac terorist, a confirmat Procurorul General al Rusiei, citat de Daily Telgraph, transmite News.ro.

Deocamdata nimeni nu a revendicat atacul.

UPDATE ora 16.45 Autoritatile locale din Sankt Peterbsurg au anuntat ca 25 de persoane, inclusiv un copil, au fost ranite in explozie, dar nu au precizat numarul mortilor, relateaza Interfax, transmite News.ro.

Toti cei raniti au fost dusi la spitalele din oras.

Martori au declarat, pentru BBC News, ca cel putin un elicopter a aterizat in apropiere de statia de metrou Tehnologiceski Institut pentru a prelua persoanele decedate.

UPDATE ora 16.30 Autoritatile ruse au descoperit un alt dispozitiv explozibil nedetonat in statia de metrou Ploscead Vosstaniia din Sankt Petesburg. Descoperirea are loc dupa ce 10 persoane si-au pierdut viata intr-o explozie puternica, care s-a produs intr-un metrou ce calatorea intre doua statii, transmite Interfax, citat de News.ro.

Explozia produsa de la Sankt Petersburg ar fi avut loc in al treilea vagon al unei garnituri care circula de la Piata Senaia la Tehnologiceski Institut, a declarat o sursa apropiata anchetei pentru Interfax. Toti mortii ar fi fost in acest vagon.

Autoritatile ruse vor lua toate masurile necesare pentru a le oferi asistenta celor raniti in explozia de la metroul din Sankt Petersburg, a declarat presedintele Vladimir Putin, citat de Sputnik News.

"Autoritatile locale si, daca va fi nevoie, autoritatile federale vor lua toate masurile necesare pentru a sustine familiile celor ucisi si celor raniti", a spus Putin.

UPDATE ora 16.15 Dispozitivul care a provocat explozia de la metroul din Sankt Petersburg continea echivalentul a pana la 300 de grame de TNT, a declarat o sursa din fortele de ordine pentru Interfax, transmite News.ro.

Guvernatorul local a anuntat ca in explozie au fost ranite 50 de persoane.

UPDATE ora 16.10 Surse apropiate anchetei au declarat pentru Interfax ca explozia de la metroul din Sankt Petersburg a fost provocata fie de un atacator sinucigas, fie de un pachet-capcana care a fost lasat cand trenul stationa la Piata Sennaia, potrivit News.ro.

Peste 80 de angajati ai serviciilor de interventie in situatii de urgenta intervin la locul exploziei de la metroul din Sankt Petersburg, a declarat o sursa din centrul regional al Ministerului rus pentru Situatii de Urgenta, pentru TASS. Tot Interfax anunta ca 17 ambulante se afla la fata locului pentru a prelua ranitii.

Autoritatile au inchis toate statiile de metrou din Sankt Petersburg in urma incidentului.

Presedintele rus Vladimir Putin urma sa se afle, luni, la Sankt Petersburg, pentru o intalnire cu omologul sau belarus Aleksandr Lukasenko, relateaza RIA Novosti, care precizeaza ca nu este clar daca liderul de la Kremlin a mai ajuns sau nu in metropola rusa.

Bilantul ranitilor la metroul din Sankt Petersburg este cuprins intre 20 si 50 de raniti, inclusiv copii, relateaza presa locala, citata de News.ro. Ministerul pentru Situatii de Urgenta a furnizat un bilant de cel putin 20 de raniti.

Deocamdata nu este clar daca a fost vorba de doua explozii sau de una singura, produsa intr-un vagon. Surse din fortele de ordine au declarat pentru Interfax ca a fost vorba de un dispozitiv explozibil cu srapnel.

Imagini publicate pe retelele de socializare arata numeroase persoane ranite, o statie de metrou plina de fum, precum si un vagon cu usa suflata in afara.

Procurorii din Sankt Petersburg au demarat o ancheta, iar presedintele Vladimir Putin este tinut la curent cu situatia.

Autoritatile ruse au luat masuri suplimentare de securitate la metroul din Moscova, ca urmare a exploziei din Sankt Petersburg.

Rusia a fost tinta unor atacuri lansate de militanti ceceni in trecut. Lideri rebeli ceceni au amenintat frecvent cu noi atacuri. Cel putin 38 de persoane au fost ucise in 2010, cand doua femeie kamikaze au detonat bombe in garnituri de metrou pline, la Moscova. .

Sursa foto: Dreamstime.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri