Hulite de presa ocidentala cu accente de stanga, nationalismul si populismul, ca strategii politice, au caracterizat insa puternic alegerile recente din Franta si din Statele Unite. Ascensiunea acestora, in special in Europa, a fost alimentata si de spatiul lasat liber pe scena politica de aparenta disparitie a dreptei traditionale, incapabila sa mai ofere lideri credibili, dar, asa cum remarca George Friedman si Jacob L. Shapiro, intr-un articol de analiza realizat pentru compania Geopolitical Futures (GPF), si de catre "schimbarea la fata" a ideologiei si clasei politice de "stanga" - un termen devenit tot mai ambiguu.

Am mentionat "aparenta" disparitie a clasei politice de dreapta din Europa, pentru ca, frecvent, sustinatorii vocali ai acestei politici, care se autodefinesc de dreapta sau centru-dreapta, afirma ca isi doresc o stanga puternica in competiile electorale. E ca si cum democratia nu poate exista fara stanga. Mai mult, uneori, pare ca insasi democratia a fost inventata de stanga. In fapt, ei uita elementul central pentru democratie: echilibrul, atat intre politica de stanga si dreapta dar si in ceea ce priveste functionarea aparatului institutional-administrativ, independent si echilibrat fata de factorul politic.

Pe masura ce statele natiune s-au ivit in Europa, clasa politica de stanga a gasit in nevoile clasei muncitoare urbane o mare oportunitate de capital politic. Astfel, odata cu Revolutia Industriala care stimulat urbanizarea, stanga a devenit un sustinator al saracilor si al clasei muncitoare. Dar, in ultimele decenii, o scindare a avut loc intre ideologia elitelor clasei politice de stanga si nevoile clasei muncitoare, adica masa traditionala de votanti.

George Friedman si Jacob L. Shapiro apreciaza ca Hillary Clinton constituie exemplul perfect in acest sens. Tehnocrat de exceptie, in sensul teoretic al termenului, Hillary Clinton a castigat nominalizarea la alegerile prezidentiale din Statele Unite, pentru ca elitele din Partidul Democrat au considerat ca este mult mai important ca formatiunea sa ofere prima femeie in calitate de presedinte, decat sa convinga clasa muncitoare americana ca democratii inca ii reprezinta.

Platita cu sume subtantiale pentru discursuri la Goldman Sachs, de exemplu, Hillary Clinton a esuat sa creeze o legatura cu clasa de mijloc si cea muncitoare americana si nu a putut sa-si ascunda dispretul fata de ceea ce considera ea drept viziune provinciala a alegatorilor traditional democrati, care si-au indreptat atentia astfel catre Donald Trump. Si acum, cea mai puternica voce a democratilor americani a ramas comunistul Bernie Sanders.

Europa si-a pierdut increderea in establishment-ul politic

In Franta, implozia violenta a sistemului binar centru-stanga / centru-dreapta, care structura viata politica din vremuri imemoriale a condus la afirmare unor personalitati destul de indoielnice precum comunistul trotkist Jean-Luc Melenchon. Astfel, comunistii francezi disparuti in anii '90 au revenit pe scena politica si l-au ingropat pe Benoit Hamon, reprezentantul Partidului Socialist, care a obtinut doar 6,2% din voturi. In acelasi timp, Marine le Pen, cu platforma sa national socialista, a dublat scorul din 2002 al tatalui sau si a intrat in turul doi alaturi de Emmanuel Macron, o inventie progresista spilcuita a sistemului politic socialist intretinut de Francois Hollande.

Emmanuel Macron nu este un mare om de stat, adica un politician al valorilor, ci mai degraba cate ceva din toate: un amestec de socialism si liberalism in haina corectitudinii politice. Francois Fillon, reprezentantul dreptei, s-a bucurat intr-o proportie importanta doar de voturile populatiei de peste 50 de ani si intra la categoria "compromisi", alaturi de Nicolas Sarkozy sau Alain Juppe.

Cum s-a ajuns la aceasta situatie? George Friedman si Jacob L. Shapiro considera ca, atat in Franta, cat si in alte tari, liderii politici ai principalelor partide de stanga au fost fermecati de un soi de mesianism cosmopolit si utopic care accentua globalismul asupra intereselor nationale. Elitele au continuat sa priveasca intr-o maniera romantica alegatorii din clasele mijlocie si muncitoare, dar acest lucru a fost insotit de o indiferenta practica. Mai mult, politicile de stanga adoptate au afectat negativ aceasta masa de alegatori, in special in ceea ce priveste accesul pe piata fortei de munca.

In Statele Unite, clasa muncitoare a suportat costurile cu pierderea locurilor de munca in urma semnarii acordurilor NAFTA si transpacific (TTP) de catre presedintii democrati. Socialistul Jeremy Corbyn, liderul partidului Laburist din Regatul Unit, s-a aratat "relaxat" in ceea ce priveste cresterea migratiei in insula. Cu toate acestea, clasa de mijloc britanica, infuriata de morala tinuta de Germania cu privire la refugiati, a votat masiv pentru Brexit, oferind un exemplu clar al modului in care stanga politica a pierdut contactul cu masa de alegatori traditionala, arata George Friedman si Jacob L. Shapiro.

Noua clasa politica de stanga se inchina la altarul lui Karl Marx

Viata din Franta este dominata de cultura resentimentului. Astfel, gandirea, impusa prin media, scoala si politica, a aruncat oamenii intr-o profunda nevroza. Cu mijloacele reeducarii psihologice, le-a fost impus sa creada ca tot ce considerau bun si natural (familia, maternitatea, paternitatea, natiunea, religia, limba s.a.m.d.) constituie un instrument de putere si oprimare imoral, un construct care trebuie deconstruit. De exemplu, recent, Emmanuel Macron a declarat ca "nu exista cultura franceza". Oamenii au fost indemnati sa iubeasca departele "oprimat de cultura imperialist-patriarhala" si utopia progresista. De aceea, scena politica din Franta a ajuns dominata de socialismul progresist al lui Emmanuel Macron, national-socialismul lui Marine le Pen si comunismul revolutionar-trotkist al lui Jean-Luc Melenchon.

Ceea ce este si mai ingrijorator este dat de faptul ca noile curente de tip "ism" (populism, comunism, protectionism, nationalism s.a.m.d.) au priza la tineri, electorat unde partidele istorice de centru-dreapta si de centru-stanga, moderate, au esuat. De exemplu, tineretul universitar de 18-25 de ani s-a aflat in spatele ascensiunii trotkism-ului in Franta. Daca Emmanuel Macron nu va intelege criza morala si intelectuala a Frantei, peste cinci ani se vor infrunta in turul al doilea Marine Le Pen si Jean-Luc Melenchon.

Alegerile din Europa si Statele Unite au evidentiat ca singurele voci care se fac auzite sunt cele care face apel la populism, ca strategie politica, si alte concepte terminate in "ism". In cazul celorlalti, doar o cacofonie, fara o directie clara de actiune. De cele mai multe ori, acestia nu doresc sa sacrifice chestiuni cum ar fi globalismul sau deschiderea fata de imigranti, in special pentru ca nu ei experimenteaza direct efectele negative ale mentinerii unei superioritati morale pe aceste teme. In acelasi timp, liderii care au aparut dinspre extrema stanga sustin cam aceleasi politici populiste, dar prefera sa se inchine la altarul lui Karl Marx, decat al natiunii.

Cea mai mare parte a informatiilor prezentate constituie concluziile analizei realizate de George Friedman si Jacob L. Shapiro in articolul: The Collapse of the Left, publicat pe site-ul Geopolitical Futures.

Sursa foto: Guillaume Destombes / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri