Analistii agentiei de evaluare a riscurilor financiare Standard&Poor's (S&P) considera ca unele dintre avantajele UniCredito sunt prezenta grupului bancar in Europa Centrala si de Est si profitabilitatea "satisfacatoare" adusa de aceasta regiune, informeaza NewsIn.

Alte atuuri ale grupului, care este prezent si in Romania, remarcate de analistii S&P sunt diversificarea puternica a afacerii, managementul puternic si strategia clar definitivata. Analistii agentiei mai considera ca posibilele beneficii ale cresterii in Europa Centrala si de Est reprezinta un alt avantaj al grupului.

Profitabilitatea grupului este "satisfacatoare" la nivel global, dar este supusa unor variatii mari intre diverse tari, spun analistii S&P. "Profitabilitatea creste stabil in Europa Centrala si de Est, aratand tendintele economice pozitive", se spune in comunicatul agentiei.

Castigurile grupului dupa primul semestru al acestui an au cescut semnificativ comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. "Credem ca potentialul generator de venituri al UniCredito este solid, beneficiind de o diversificare vasta a castigurilor din diferite zone geografice", se spune intr-un studiu al agentiei.

Cu toate acestea, analistii S&P au precizat ca grupul are o "calitate" a activelor mai slaba decat a celorlalte grupuri internationale mari. Alt dezavantaj remarcat de S&P este profitabilitatea mica in Austria si Germania. O posibila parte slaba a grupului este data de riscul atasat incercarii de a forma un grup bancar european, spune agentia de rating.

S&P a acordat o perspectiva stabila UniCredito, care reflecta asteptarile analistilor ca grupul va mentine o afacere puternica si un profilul financiar solid. Grupul se afla intr-un proiect de integrare a ultimelor achizitii, care se afla inca la inceput. UniCredito si-a definitivat o strategie clara pentru perioada 2005-2008. Aceasta presupune imbunatatirea situatiei bancilor din Germania si Austria si pastrarea unui venit puternic din restul pietelor.

Strategia bancii este sa imparta managementul de diverse divizii, cum ar fi servicii de retail, corporate, banca de investitii si piete, Europa Centrala si de Est, pietele din Polonia etc. Fiecare divizie are obiectivele sale si este responsabila cu atingerea acestora.

"In acest moment, grupul se afla in procesul de a-si aduce impreuna toate subsidiarele din Europa Centrala si de Est sub proprietatea Bank Austria Creditanstalt", a afirmat raportul S&P. Bank Austria Creditanstalt a fost cumparata in 2002 de Bayerische Hypo- und Vereinsbank (HVB), care a fost cumparata la randul ei in 2005 de UniCredito. Potrivit agentiei, UniCredito detine direct 94% din HVB si 94,9% din Bank Austria, mai ales prin HVB.Analistii agentiei de rating considera ca toate fuziunile care vor urma in cadrul grupului nu se vor finaliza mai inainte de 2008.

Prezenta locala prin trei banci

Grupul UniCredit este prezent in Romania prin HVB Bank Romania, Banca tiriac si UniCredit Romania. Din noiembrie 2005, HVB Bank Romania si Banca tiriac fac parte, alaturi de UniCredit Romania, din reteaua UniCredit Group, ca urmare a achizitiei pachetului majoritar de actiuni al Bank Austria Creditanstalt, actionar majoritar la randul ei la cele doua banci romanesti, de catre grupul bancar italian.

Fuziunea dintre HVB Bank Romania si Banca tiriac a fost finalizata cu succes la data de 1 septembrie 2006. Noua entitate, HVB tiriac Bank, ocupa a 4-a pozitie in sectorul bancar romanesc, cu o cota de piata de aproximativ 6,5% si active totale de 2,58 miliarde euro (inregistrate in Romania). Urmatorul pas important va fi procesul de fuziune a noii entitati bancare cu Unicredit Romania.

Cele trei banci romanesti membre ale UniCredit Group aveau, la 30 iunie 2006, active cumulate de 11,79 miliarde lei (3,3 miliarde euro), adica 8,18% din totalul activelor bancare romanesti, ceea ce claseaza UniCredit Group pe locul trei pe piata bancara din Romania, devansand cu putin Raiffeisen Bank Romania, potrivit datelor BNR.

De asemenea, bancile romane membre ale grupului UniCredit au inregistrat in primele sase luni un profit net cumulat de 116,4 milioane lei (32,88 milioane euro). Banca UniCredit Romania a anuntat un profit net de 17,4 milioane lei pe primele sase luni din 2006, cu 103% mai mult decat la sfarsitul lunii iunie 2005, iar veniturile totale nete ale bancii au ajuns la 84 milioane lei, in crestere cu 41% fata de 30 iunie 2005.

HVB Bank Romania a inregistrat un profit net de 73 milioane lei (20,45 milioane euro) la jumatatea acestui an, in crestere cu 7% fata de cel din aceeasi perioada a anului trecut. Activele totale ale HVB Bank Romania au scazut la jumatatea anului cu 7,58% fata de perioada similara a anului trecut, pentru ca banca a fost nevoita sa isi inregistreze o parte din portofoliul nou de credite la Bank Austria Creditanstalt, ca urmare a restrictiilor impuse de Banca Nationala a Romaniei (BNR) in octombrie 2005 la creditarea in valuta. Banca tiriac a inregistrat, la sfarsitul primului semestru din 2006, active totale de 3,4 miliarde lei (950 milioane euro), cu 7,49% mai mari decat la 31 decembrie 2005, si un profit net de 26 milioane lei.

Fitch confirma parerea analistilor S&P

Agentia internationala de evaluare a riscurilor Fitch a confirmat, pe 28 septembrie, calificativul "A-", acordat bancilor UniCredit Romania si Bancii Comerciale HVB tiriac pentru datoriile pe termen lung in valuta, potrivit NewsIn. Fitch a reafirmat pentru UniCredit Romania ratingul "F2" pentru datoriile pe termen scurt, iar ratingul individual si cel de sprijin au fost mentinute, respectiv, la "D" si "1".

Fitch a mentinut pentru HVB tiriac ratingul "F2" pentru datoriile pe termen scurt, ratingul individual a fost confirmat la "D", iar cel de sprijin a ramas la "1". Perspectiva pentru ambele banci este stabila. Fitch ratings a revizuit pozitv calificativele acordate pentru bancile-mama, UniCredit Italia si HVB, aceasta din urma detinuta de grupul italian. Pentru UniCredit Italia rating-ul individual a fost ridicat la "B", de la "B/C", iar la HVB - de la "C/D" la "C". De asemenea, agentia a revizuit perspectiva pentru ambele banci de la stabil la pozitiv. Calificativul pentru datoriile pe termen lung in valuta a fost mentinut pentru ambele banci la "A+", cel pentru datorii pe termen scurt la "F1", iar cel de suport la "1".

UniCredito este unul din cele mai mari grupuri bancare pan-europene, cu pozitii de top in Italia, Bavaria, Austria si unele tari din Europa Centrala si de Est. Grupul are mai mult de 7.000 de sucursale. Grupul este cel mai mare jucator in Europa centrala si de Est (incluzand Turcia), cu active de 70 miliarde euro si 2.800 sucursale la sfarsitul anului 2005.

in Europa, UniCredit Group este o institutie financiara ce deserveste peste 28 de milioane de clienti prin 7.000 de unitati in 21 de tari. in cadrul UniCredit Group, Bank Austria Creditanstalt este responsabila pentru activitatile din Europa Centrala si de Est. Reteaua Central si Est Europeana a UniCredit Group cuprinde peste 3.000 de unitati deservind 17 milioane de clienti in 18 tari.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri