Recentul acord de furnizare a gazelor naturale semnat de Ucraina si Rusia ar elimina posibilitatea unei crize energetice in Europa in aceasta iarna, a declarat, vineri, comisarul European pentru Relatii Externe si Politica Europeana de Vecinatate, Benita Ferrero-Waldner.

Statele Uniunii Europene au fost alarmate de o scurta sistare a livrarilor de gaze naturale ale Rusiei spre Ucraina la inceputul acestui an, in ianuarie, aceasta problema fiind declansata de o disputa intre cele doua state privind preturile.

Cele doua state au reusit sa semneze un acord privind livrarile energetice pentru aceasta iarna la inceputul acestei saptamani.

"Faptul ca un acord a fost semnat inseamna ca situatia cu care am fost confruntati in luna ianuarie nu se va mai repreta", a declarat oficialul european prin telefon de la Helsinki.

Uniunea este de parere ca Ucraina va prezenta asigurari suplimentare privind siguranta livrarilor de gaze naturale din Rusia, dubland astfel declaratiile facute in luna septembrie. "Cred ca Ucraina si-a asigurat rezervele proprii de gaze naturale", a precizat comisarul european.

Ferrero-Waldner a declarat ca partea europeana va insista pe langa guvernul de la Kiev in privita importantei stabilitatii politice. Ucraina a trecut prin patru luni de tensiuni politice, incluzand demisia a patru ministri din partidul de orientare vestica al lui Victor Yuscenko si un esec al tratativelor de coalitie purtate cu partidul primului ministru Victor Ianukovici.

"Stabilitatea politica va fi una din cerintele vitale ale Ucrainei sub presedintia lui Victor Yuscenko, acest lucru fiind important pentru a putea realiza o reforma a sistemului juridic, lupta impotriva coruptiei si imbunatatirea climatului de afaceri", a precizat aceasta.

Comisarul european a primit cu caldura declaratiile facute joi de Yuscenko la Helsinki, conform acestor declaratii Ucraina intentioneaza sa isi completeze legislatia cat mai curand pentru a putea adera la Organizatia Mondiala a Comertului pana la sfarsitul acestui an.

Intrebat cu privire propunerea facute de Rusia conform careia Ucraina ar trebui sa isi sincronizeze cu Moscova aderarea la OMC, oficialul european a precizat ca ar dori ca ambele state sa adere la aceasta organizatie cat mai curand.

Presedintele ucrainean Yuscenko va conduce summitul de vineri de la Helsinki la care participa primul ministru finlandez Matti Vanhanen, reprezentand presedintia UE precum si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Cele doua parti vor semna un acord prin care cetatenii ucrainieni vor putea primi mai usor vize UE, precum si modalitatile prin care Ucraina va primi inapoi cetatenii care au intrat ilegal in teritoriul UE.

Se asteapta ca Ucraina sa isi reitereze dorinta de a adera la Uniunea Europeana, cu toate ca organismul executiv al Uniunii a precizat ca acest lucru nu este deocamdata un proiect imediat.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri