Statele Unite le cer, de la sfarsitul lui mai, solicitantilor de viza - indiferent de nationalitatea lor - informatii despre identitatea si conturile lor pe retele de socializare, in contextul unui inaspriri a politicii americane in domeniul migratiei, relateaza AFP.

Un oficial de la Departamentul de Stat a declarat, vineri, pentru AFP ca aceasta inasprire a controalelor este in vigoare de la 25 mai si se aplica tuturor solicitantilor de vize despre care un agent consular considera ca are nevoie de informatii despre conturile pe care acestia le detin pe retele de socializare, informeaza News.ro.

El a apreciat ca numai ”1% din cei peste 13 milioane de solicitanti anuali de vize din intreaga lume” in Statele Unite va fi afectat de aceste noi reglementari.

”Departamentul de Stat a inceput sa colecteze informatii suplimentare de la solicitanti de viza in intreaga lume, atunci cand un ofiter consular apreciaza ca o asemenea informatie este necesara in vederea confirmarii unei identitati”, a declarat acest cadru de la Departamentul de Stat.

In acest caz, ”solicitantii de viza vor trebui sa furnizeze informatii suplimentare, si anume conturile lor de pe retele de socializare, seriile fostelor lor pasapoarte, informatii suplimentare despre membrii familiilor lor si un istoric mai lung al calatoriilor lor, locurilor de munca si contactelor”, a detaliat el.

Aceste noi proceduri - despre care Departamentul de Stat nu a comunicat in mod oficial - decurg dintr-un ”memorandum al presedintelui (american Donald) Trump datand din 6 martie 2017 cu privire la consolidarea controalelor solicitantilor de viza”, a precizat acest oficial.

Un formular de la Departamentul de Stat - intitulat "DS-5535 - intrebari suplimentare pentru solicitantii de viza” si care poate fii descarcat usor de pe Internet - contine efectiv mai multe sectiuni suplimentare, si anume cu privire la necesitatea furnizarii numelor si conturilor pe eventuale retele de socializare folosite.

Nicio firma de schimb si partajare de continut - precum Twitter, Facebook sau Instagram - nu este mentionata in formular.

Intrebat in legatura cu riscul discriminarii, cadrul de la Departamentul de Stat a tinut sa sublinieze ”ca in virtutea legislatiei Statelor Unite, nu exista vreo ineligibilitate de viza care sa aiba la baza rasa, religia, etnia, originea nationala, opiniile politice, genul sau orientarea sexuala”.

Aceste proceduri mai stricte se inscriu in cadrul unei politici a migratiei si vizelor pe care administratia Trump intentioneaza sa o inaspreasca.

Astfel, Executivul american a sesizat joi Curtea Suprema, cu scopul de a-i restabili decretul cu privire la migratie, denuntat de critici ca ”antimusulman” si suspendat de la sfarsitul lui mai de justitie.

Imediat ce a fost investit, pe 20 ianuarie, Trump a semnat un decret care interzice intrarea in Statele Unite a refugiatilor sirieni - pe o perioada nelimitata, a tuturor refugiatilor din alte tari - pe o perioada de 120 de zile, si a cetatenilor din sapte tari musulmane - Iran, Irak, Libia, Somalia, Siria, Sudan si Yemen - pe o perioada de 90 de zile.

Insa acest prim decret, care a provocat un val de indignare in Statele Unite si in lume, a fost suspendat rapid de mai multi judecatori americani.

Administratia Trump a prezentat in martie a doua versiune a decretului, in care Irakul a disparut de pe lista, dar si interzicerea permanenta a refugiatilor sirieni.

Acest al doilea decret a fost si el suspendat de doi judecatori federali, in Maryland si Hawaii, antrenand sesizarea a doua Curti de Apel, inclusiv cea din Virginia, care a confirmat pe 25 mai suspendarea decretului.

De asemenea, presedintele republican - ales cu sloganul protectionist si nationalist ”America mai intai” - a semnat la jumatatea lui aprilie un decret care vizeaza sa reformeze atribuirea de vize de tip H-1B, foarte cautate de intreprinderi tehnologice din Sillicon valley, in vederea angajarii de oameni de stiinta, ingineri si programatori informatici indieni.

Totodata, republicanii - majoritari in Congres - au criticat din nou, la inceputul lui mai, programele de scutire de viza de care beneficiaza numeroase tari europene, dar nu si Romania, ingrijorati ca jihadisti ar putea sa intre usor in Statele Unite.

Administratia Barack Obama a inasprit deja acest program de scutire de viza.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri