Reprezentantii permanenti ai statelor membre UE s-au pronuntat in favoarea transparentei accentuate in domeniul subventiilor comunitare, urmand ca in 2009 sa fie publicata lista completa a beneficiarilor si cotele subventiilor agricole europene.

Reprezentantii permanenti ai statelor UE au luat decizia de publicare a listei beneficiarilor de subventii agricole europene si cotele acestora, cu ocazia reuniunii lor de la data de 20 octombrie.

Lipsa transparentei in ceea ce priveste distribuirea acestor subventii a facut obiectul unei campanii conduse de reteaua de ONG-uri farmsubsidy.org. Efectul acestei campanii a fost ca aproximativ jumatate dintre statele membre UE au fost de acord cu ridicarea, cel putin partiala, a cortinei care acopera domeniul subventiilor agricole.

Aproape jumatate din bugetul comunitar este absorbit de politica agricola comuna, in anul 2005, de exemplu, a fost atins un nivel de cheltuieli de 48,5 miliarde de euro.

Angajamentul de transparenta aprobat de catre ambasadorii UE trebuie sa fie discutat, la sfarsitul lunii noiembrie, in parlamentul european, apoi ratificat de statele membre, inainte de sfarsitul acestui an.

O sursa dilpomatica franceza, care a dorit sa isi pastreze anonimatul, a explicat ca aceasta procedura urmeaza regulile dinamicii generale de transparenta. "Acest lucru se inscrie intr-o miscare generala de transparenta, este un algoritm ai carui pasi trebuie urmati ca atare", a explicat oficialul francez.

Franta, care este una dintre principalii beneficiari ai subventiilor agricole europene, figureaza pe lista celor mai putin performante state, din punctul de vedere al distributiei subventiilor agricole, conform datelor farmsubsidy.org, organizatie care a lansat, la inceputul saptamanii, un indice de masurare a performantei tarilor UE.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri