Banca Centrala Europeana (BCE) a anuntat vineri ca Veneto Banca si Banca Popolare di Vincenza nu au suficient capital pentru a indeplini cerintele autoritatilor de relgementare, confirmand practic ca cele doua institutii financiare italiene trebuie inchise, relateaza New York Times, citat de News.ro.

La inceputul lunii iunie, BCE a facut un anunt similar in cazul bancii Banco Popular, a cincea ca marime din Spania. Actionarii celor doua banci italiene isi vor pierde banii, ca si investitorii in obligatiuni junior, care vor suporta primii pierderile.

Banii deponentilor vor fi protejati, ca si detinatorii de obligatiuni senior. Bancile vor continua sa functioneze, iar deponentii nu vor avea de suferit.

Masura va ridica probabil intrebari legate de Monte dei Paschi di Siena, care are probleme similare cu cele doua bpnci Veneta, dar care este mult mai mare. Guvernul italian a infiintat recent un fond de 20 de miliarde de euro pentru finantarea Monte dei Paschi si a altor banci italiene.

Toate bancile italiene au probleme din cauza creditelor neperformante si a cererii slabe pentru credite, pe fondul stagnarii economiei. Dar Veneto Banca si Banca Popolare di Vicenza sunt primele banci italiene declarate ”moarte” de catre Banca Centrala Europeana si care vot fi desfiintate.

BCE a precizat vineri ca a supravegheat atent Veneto Banca si Banca Popolare di Vicenza inca din 2014, cand a fost clar ca au deficit de capital.

Dupa ce situatia lor financiara s-a inrautatit, BCE a cerut bancilor sa explice cum isi vor reface capitalul. "Ambele banci au prezentat planuri de afaceri care au fost considerate fara credibilitate de catre BCE”, potrivit unui comunicat al bancii centrale.

Intesa Sanpaolo, a doua mare banca italiana dupa UniCredit, a anuntat la inceputul acestei saptamani ca ar fi interesata sa cumpere activele viabile ale Veneto Banca si Banca Popolare di Vicenza.

Creditele neperformante si alte active problematice vor fi plasare intr-o ”banca rea” si vandute cu un discount mare. Prin anuntarea vineri seara a masurii, BCE a dat timp pietelor financiare sa absoarba informatia, in speranta ca nu va provoca turbulente.

Pietele financiare au reactionat cu calm la prabusirea Banco Popular, la inceputul acestei luni, semn ca sistemul zonei euro pentru bancile cu probleme functioneaza.

In Italia, protejarea micilor investitori in bancile cu probleme a fost un subiect politic sensibil, in perspectiva alegerilor asteptate pana in primavara viitoare.

Protejarea investitorilor in obligatiuni senior ale Veneto Banca si Banca Popolare di Vicenza ar putea atenua presiunile asupra guvernului italian.

Sursa foto: Baramee Thaweesombat / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri