Guvernele tarilor membre UE trebuie sa reduca plafonul de folosire de energie pe baza de carbon, in scopul construirii ueni politici comune in domeniul energiei, a declarat, luni, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.
Presedintele CE, Jose Manuel Barroso, a anuntat ca executivul Uniunii Europene va prezenta, la inceputul anului viitor, lista masurilor specifice pe baza carora se va construi noua politica din domeniul energiei, pentru blocul european alcatuit din 27 de tari. Masurile prezentate vor sustine folosirea surselor nepoluante de energie.

"Obiectivul acestui set de masuri este clar: accelerarea schimbarii in ceea ce priveste consumul de energie in UE, in sensul construirii unui sistem bazat pe folosirea redusa a carbonului", a declarat oficialul european, cu ocazia conferintei dedicate energiei de la Lisabona. "Trebuie sa reducem treptat si din ce in ce mai accentuat cantitatea de energie pe baza de carbon pe care o foloseste Europa", a declarat Barroso, dupa cum informeaza NewsIn.

Presedintele Comisiei Europene a mai declarat ca doreste ca, pana in primavara anului 2007, sefii de state si de guverne sa se conformeze unui program de reducere a folosirii de energie pe baza de carbon. "As dori ca primavara viitoare sa punem pe hartie un acord in care sa fie specificate masurile prin care se va atinge scopul general, de reducere a consumului de energie pe baza de carbon in Europa si ca fiecare stat sa aiba un plan de atingere a acestui obiectiv", a declarat Barroso.

Barrosos a descris parte dintre masurile din domeniul energiei pe care Comisia Europeana intentioneaza sa le prezinte in luna ianuarie. Printre acestea, se numara procesul de revizuire generala a problematicii energiei, care sa conduca la conturarea unei "viziuni de ansamblu asupra energiei europene" ("European Energy Vision") si la identificarea masurilor care trebuie luate, in scopul crearii unei piete interne de electricitate si de gaze naturale. De asemenea, lista de masuri va contine si un ghid pentru stabilirea scopurilor in care va fi folosita energia regenerabila in Europa si lista de pasi care trebuie urmati, pentru atingerea acestui obiectiv.

Uniunea Europeana este, la nivel mondial, cel mai mare importator de energie si al doilea cel mai mare consumator de energie. Reprezentantii Uniunii Europene, alcatuita in prezent din 25 de state si care se va extinde, la 1 ianuarie 2007, prin aderarea Romaniei si Bulgariei, sunt ingrijorati, din cauza dependentei crescute a blocului de importurile de petrol si de gaze naturale.

Comisia Europeana va prezenta un raport referitor la piata interna, pentru stabilirea etapelor care vor garanta tratamentul egal pentru furnizorii de energie in toate statele membre ale Uniunii Europene si care va permite dezvoltarea unei grile pentru consumul de energie in Europa, a declarat presedintele Comisiei Europene. "Raportul va identifica optiunile valide, pentru solutionarea crizelor de energie si va reglementa generarea si distributia de energie", a declarat Barroso. "Nu a fost luata nicio decizie pana in prezent", a mai precizat oficialul european.

Comisarul european pentru competitie, Neelie Kroes, a declarat, in cursul diminetii, ca separarea furnizarii energiei de infrastructura de livrare a acesteia ar putea solutiona parte din problemele intampinate in acest sector. in cazul in care sugestiile lui Kroes vor fi urmate, pachetul de masuri al UE va avea un impact puternic asupra gigantilor din domeniul energetic, cum este E.ON din Germania sau compania franceza EDF, care detin operatiuni combinate de distributie si de transport, iar in unele cazuri au integrate operatiunile legate de electricitate si gaze naturale.

Fiecare stat UE va trebui sa decida daca recurge sau nu la energie nucleara

Bruxelles-ul nu va interveni in optiunea fiecarui stat membru al Uniunii Europene de a recurge sau nu la energie nucleara, a mai declarat la Lisabona presedintele Comisiei Europene, Jose Durao Barroso. "Fiecarui stat membru si nu Comisiei Europene ii revine sarcina de a decide daca recurge sau nu la energie nucleara", a declarat Barroso la o conferinta organizata la Lisabona pe tema "strategiei europene pentru energie".

"Dezbaterea referitoare la domeniul nuclear nu trebuie sa fie un subiect tabu", a subliniat Barroso. Bruxelles-ul ar putea oferi sprijin, mai ales "in materie de cercetare si securitate", tarilor care doresc sa dezvolte energia nucleara, a spus el.Domeniul nuclear face parte din politica energetica a UE care vizeaza reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera. Bruxelles-ul trebuie sa prezinte, in luna ianuarie, un pachet de masuri pe aceasta tema. In afara de "discutiile referitoare la domeniul nuclear", Comisia pledeaza, de asemenea, pentru "eficienta energetica, astfel incat sa permita reducerea consumului de energie cu circa 20%" si revenirea la folosirea carbunelui, gratie dezvoltarii tehnicilor asa-numitului "carbune curat".

Durao Barroso a subliniat importanta afisarii unei politici unitare in materie de energie de catre Uniunea Europeana. "Este absurd sa mentinem 27 de mini-piete europene ale energiei", a spus el, referindu-se la cele 25 de state membre UE carora li se vor adauga in curand Romania si Bulgaria. "Daca vrem sa reducem vulnerabilitatea externa si sa ne diversificam sursele de aprovizionare energetica, va trebui sa ne axam strategia pe solidaritate si coerenta", a adaugat Barroso.

Comisia Europeana a prezentat la 19 octombrie planul sau de actiune referitor la eficienta energentica, al carui obiectiv este de a face economii de 20% la energie pana in 2020 si de a reduce emisiile de dioxid de carbon cu 780 de milioane de tone.Uniunea Europeana este in prezent cel mai mare importator si cel de-al doilea mare consumator de energie din lume. in plus, UE depinde in proportie de 50% de surse externe, a reamintit oficialul european.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri