Ministrul bulgar al economiei, Rumen Ovcharov, anunta ca Bulgaria va reduce livrarile de energie catre alte tari din Balcani, ca urmare a inchiderii, pana la sfarsitul anului, a doua reactoare nucleare de 440 de megawati la centrala de la Kozlodui, conform acordului incheiat cu UE.
Oficialul bulgar a declarat ca va trimite o scrisoare comisarului european pentru energie, Andris Piebalgs, pentru confirmarea inchiderii, la sfarsitul anului 2006, a reactoarelor trei si patru, de 440 de megawati fiecare, de la centrala nucleara de la Kozlodui si pentru a solicita interventia europenilor. "Doresc sa solicit Comisiei Europene luarea masurilor necesare, pe cat este posibil, pentru garantarea livrarilor de energie in Balcani, deoarece Bulgaria nu mai poate face acest lucru", a mentionat Ovcharov, dupa cum informeaza NewsIn.

Bulgaria, desi a investit in modernizarea reactoarelor nucleare, a acceptat sa le inchida, la cererea oficialilor de la Bruxelles, din cauza temerilor legate de securitatea acestora, in scopul aderarii la Uniunea Europeana, la 1 ianuarie 2007.

Bulgaria, pana in prezent principalul exportator de energie din Balcani, a furnizat 7,6 miliarde de kilowati-ora (KWH), in anul 2005, Greciei, Macedoniei si Serbiei si trebuie sa livreze aproximativ sase miliarde de KWH in 2006, conform datelor transmise de compania nationala de electricitate din Bulgaria (NEC). NEC a anuntat ca nu a incheiat niciun contract pentru exporturi de energie, in 2007. Bulgaria reduce, mai devreme decat fusese prevazut, cantitatea de energie furnizata in regiune, pentru a garanta asigurarea consumului intern de energie, a mai anuntat ministrul bulgar al economiei.

Reducerea imediata a cantitatii de energie furnizata de catre Bulgaria este cauzata si de oprirea, din luna septembrie, a exporturilor ucrainene de carbune, pe care bulgarii il foloseau ca si combustibil la fabricile de energie termica, din cauza diferendului cu privire la gaze naturale intre Kiev si Moscova, a lasat sa se inteleaga oficialul bulgar. Ovcharov a evocat situatia creata referitor la livrarile de carbune pentru centrala termica de la Varna, care asigura 10% din cantitatea de energie consumata in Bulgaria.

Bulgaria intentioneaza sa construiasca, in urmatorii sapte ani, o a doua centrala nucleara pe Dunare, la Belene, la vest de Kozlodui, cu o putere de doua mii de megawati. Guvernul bulgar a retinut, la inceputul saptamanii, oferta companiei ruse Atomstryexport, ai carei subcontractanti sunt companiile Areva si Siemens. Constructia centralei de la Belene ar permite Bulgariei sa ajunga, din nou, in pozitia de exportator de energie. Centrala de la Kozlodui nu va mai dispune, din 2007, decat de doua reactoare nucleare, fiecare cu o putere de o mie de megawati.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri