Uraganul Irma s-a intensificat din nou la nivelul 5, cel mai ridicat de pe scara Saffir-Simpson, si a ajuns pe uscat in Cuba, dupa ce a provocat moartea a 21 de persoane in estul Caraibelor. Intre timp, autoritatile din Florida au ordonat unui numar de 5,6 milioane de persoane, adica peste un sfert din populatia statului, sa evacueze zona inainte ca furtuna sa ajunga acolo, duminica, relateaza Reuters si Associated Press.

Managerul programului pentru uragane din Florida, Andrew Sussman, a declarat ca printre cei vizati de ordinul de evacuare se numara persoane aflate in jumatate de sud a statului, dar si cei care traiesc in alte zone ale statului in case nesigure, potrivit News.ro. La Miami, ofiterii de politie si asistentii sociali au inceput sa stranga persoanele fara adapost de pe strazi. Cei aproximativ 1.100 de oameni ai strazii vor fi dusi in adaposturi chiar si impotriva vointei lor.

Guvernatorul Floridei, Rick Scott, le cere de mai multe zile locuitorilor, in special celor din zonele de coasta, sa se refugieze in zone sigure. Florida este al treilea stat ca marime din SUA, cu o populatie de aproape 21 de milioane de oameni. Presedintele Donald Trump a declarat intr-un mesaj inregistrat ca Irma este “o furtuna cu un potential distructiv absolut istoric” si a indemnat populatia sa asculte recomandarile Guvernului si fortelor de ordine.

Potrivit estimarilor, aproximativ noua milioane de persoane din Florida ar putea ramane fara curent, o parte dintre ele saptamani la rand. In conditiile in care oamenii fug din stat, aproape o treime din benzinariile din zona metropolitana au ramas fara combustibil. Probleme s-au inregistrat si in statele Georgia, Carolina de Nord si Carolina de Sud.

In Fort Lauderdale, majoritatea magazinelor alimentare mari, dar si majoritatea magazinelor de bricolaj au fost inchise si nu isi vor deschide din nou portile pana saptamana viitoare, dupa ce va trece uraganul. Un adapost din sud-vestul Miami s-a umplut la numai cateva ore dupa ce s-a deschis. Oamenii de acolo isi amintesc de uraganul Andrew, din 1992, cel mai distructiv care a afectat statul vreodata.

“Mi-e frica, pentru ca (Irma – n.r.) este mai puternic decat Andrew”, a declarat Ann Samuels, in varsta de 49 de ani. Steve Ortega, in varsta de 29 de ani, a decis sa se intoarca acasa dupa ce a vazut ca adapostul este plin. El avea cinci ani cand Andrew i-a distrus casa. “Nu voi uita niciodata zgomotul. A fost (…) cel mai ingrozitor lucru pe care l-am auzit vreodata”, a spus el.

Irma, unul dintre cele mai puternice uragane produse in ultimul secol in Atlantic a ajuns in Cuba vineri noapte, provocand rafale de vant cu viteze de pana la 260 de kilometri pe ora. Potrivit meteorologilor, furtuna va provoca valuri de pana la trei metri in zona coastei de nord a tarii comuniste si in centrul si nord-vestul Bahamas.

Uraganul Irma, pagube de 1,2 MLD. euro pe insulele Saint-Martin si Saint-Barthélemy

Uraganul Irma a provocat pagube de 1,2 miliarde de euro pe insulele Saint-Martin si Saint-Barthélemy, au anuntat autoritatile citate de AFP. "Aceasta suma acopera pagubele la locuinte, vehicule si companii" acoperite de regimul de indemnizare in caz de catastrofe naturale", a anuntat Casa Centrala de Reasigurare, CCR, intr-un comunicat.

Pentru a beneficia de indemnizatii, sinistratii trebuie sa depuna, in principiu, o declaratie in decurs de 10 zile. Insa sectorul asigurarilor a anuntat ca va prelungi termenul, tinand cont de amploarea dezastrului. La Saint-Martin, 60% dintre case nu mai pot fi locuite, potrivit unor prime evaluari.

Uraganul Irma a ajuns vineri seara in Cuba si urmeaza sa loveasca Florida, unde peste 25% din populatia statului este vizata de ordin de evacuare. Doua centrale nucleare de pe coasta Floridei, Turkey Point si St. Lucie, se afla in calea furtunii istorice. Autoritatile au decis oprirea lor, ca masura de precautie.

Sursa foto: AlexLMX / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri