OMV va investi circa 1,13 miliarde de euro pana in 2010 in activitatile derulate in Bavaria, 640 milioane euro in rafinaria Burghausen, 315 milioane euro in reteaua de rafinarii BAYERNOIL si 180 milioane euro in statiile de alimentare si operatiunile comerciale.
Potrivit unui comunicat al OMV scopul acestor investitii este consolidarea pozitiei de lider al pietei, in conditiile in care, in prezent, compania este cel mai mare producator de produse petroliere din Bavaria. OMV mai informeaza ca subsidiara Borealis a OMV va aloca fonduri suplimentare de 200 milioane euro, informeaza NewsIn. Sudul Germaniei si Bavaria, in special, joaca un rol important in strategia de dezvoltare a OMV. Dorim sa consolidam in continuare eficienta si profitabilitatea companiilor noastre din Bavaria de la produse petrochimice pana la rafinare si marketing. Astfel, clientii nostri beneficiaza de cresterea securitatii distributiei si de extinderea serviciilor in statiile de alimentare si operatiunile comerciale, a declarat vicepresedintele OMV, Gerhard Roiss.

Potrivit OMV, o mare parte din cele aproximativ 640 milioane euro programate pentru rafinaria din Burghausen, vor fi folosite pentru consolidarea diviziei petrochimice. OMV isi extinde capacitatea de productie de propilena si etilena, ambele necesare in productia de materiale plastice. Concret, grupul va creste productia de etilena cu 110.000 tone pe an pana la 450.000 si productia de propilena cu 315.000 pana la un total de 560.000 tone.

Prin extinderea capacitatilor, OMV va putea furniza producatorului de materii plastice Borealis din Burghausen, propilena 100%. Borealis isi va mari, la randul ei, capacitatile, fiind planuite investitii de circa 200 de milioane euro intr-o fabrica de polipropilena de 300.000 tone. Aceasta fabrica va fi construita pe baza tehnologiei proprii "Borstar" si va fi una dintre cele mai moderne din lume. Constructia fabricii va extinde capacitatile de productie din Burghausen de la 415.000 la 745.000 tone de poliolefina, aceasta devenind la orizontul anului 2010 a saptea mare unitate de poliolefina si a treia mare unitate de polipropilena din Europa.

Comunicatul OMV mentioneaza ca extinderea fabricii de la Burghausen consolideaza Borealis, care se va situa pe locul doi pe piata europeana de mase plastice.

In ceea ce priveste dezvoltarea retelei de distributie carburanti, OMV anunta ca va face achizitii selective, va construi noi statii de alimentare si va extinde magazinele VIVA in cadrul benzinariilor, investind 180 milioane de euro pana in 2010. Compania austriaca intentioneaza sa mareasca productia de motorina si combustibil pentru industria aviatica, luand in considerare tendintele actuale pe piata si va optimiza productia rafinariilor datorita cresterii cererii la aceste produse.

OMV Germania are peste 400 de statii de alimentare, dintre care aproximativ 260 se gasesc doar in Bavaria, echivalentul unei cote de piata de 10% in acest land.

Restructurarea retelei de rafinarii BAYERNOIL va beneficia de investitii masive, participantii la retea estimand un necesar de 700 milioane de euro. in calitate de partener principal, cu o participatie de 45% din BAYERNOIL, OMV va contribui cu un total de 315 milioane euro la investitii. Potrivit OMV, prin aceste investitii, in perioada 2006-2008, vor fi create conditiile esentiale pentru constituirea capacitatii competitive pe termen lung a celei mai mari rafinarii bavariene.

In ceea ce priveste productia de etilena, conducta de 360 km Ethylen-Pipeline Sd (EPS), pe distanta Mnchsmnster Ludwigshafen, programata sa fie finalizata in al treilea trimestru din 2008, va permite OMV sa pompeze etilena in reteaua vest-europeana si chiar sa importe daca este necesar. Costurile totale ale noii conducte se ridica la aproximativ 150 de milioane de euro. Statul Bavaria investeste circa 45 milioane de euro in constructia conductei de etilena, iar OMV si Borealis suporta aproximativ 33% din costurile care nu sunt suportate de stat. Decizia UE de a construi conducta nu are doar consecinte strategice pentru industria producatoare de mase plastice din Burghausen ci si pentru securizarea unei capacitati competitive pe termen lung a industriei petrochimice si chimice din Bavaria.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri