Comisarul European pentru Agricultura, Mariann Fischer Boel, doreste sa renunte la o mare parte din subventiile acordate sectorului fructelor si legumelor, initiativa facand parte din planul de a restructura un sector ce produce aproape o cincime din productia agricola totala, informeaza NewsIn
Subventiile europene pentru industria de procesare a fructelor si legumelor, precum si subventiile pentru export vor fi eliminate, conform unui plan de reforma obtinut de Reuters.

Planul comisarului pentru agricultura va fi publicat in luna ianuarie, dupa aceasta urmand a fi dezbatut de ministrii agriculturii din statele membre UE. Subventiile nu vor mai fi proportionale, fermierii nu vor mai primi fonduri direct proportionale cu cantitatea produsa. in viitor, fondurile vor fi calculate pe plan regional conform platilor efectuate de-a lungul unei perioade de referinta.

Ministrii agriculturii din UE au impus si principiul conform caruia pentru a primi fonduri, fermierii vor fi nevoiti sa adere la un set de legi UE privind conservarea si apararea mediului. Planul de reforma mentioneaza si faptul ca fermierii care vor primi acest nou tip de subventii trebuie sa investeasca cel putin 20% din suma in proiecte de a proteja mediul.

Uniunea Europeana este unul din principalii actori de pe piata mondiala a horticulturii, cu o gama larga de produse, pe viitor urmand a fi incluse in acest plan de finantare si cultivatorii de plante culinare. in prezent, subventiile anuale pentru acest sector se ridica la 1,5 miliarde de euro (1,91 miliarde de dolari), din care doua treimi reprezinta subventii pentru productie si procesare.

Sectorul de productie de fructe si legume reprezinta 17% din productia agricola totala a celor 25 de state membre ale UE, in ciuda faptului ca in unele din aceste state fructele si legumele reprezinta peste un sfert din productia agricola totala. Pentru Grecia, Spania si Portugalia, fructele si legumele acopera 30% din productia agricola totala.

Proiectul de reforma contine cateva propuneri pentru a reglementa activitatea organizatiilor de producatori, cele care primesc subventiile si apoi le administreaza in numele micilor fermieri.

Proiectul de reforma intentioneaza sa modifice modalitatea in care organizatiile de producatori vor primi fonduri de la UE pentru a retrage de pe piata anumite produse care nu se vand prea bine. Momentan UE sustine aceasta initiativa in masura de 100%, dar nivelul subventiilor va fi redus pana la 50%.

"Produsele finantate in masura de 100% de Uniunea Europeana care sunt retrase de pe piata vor putea fi distribuite gratis nu numai unor organizatii de intrajutorare sau fundatii, dar si scolilor si institutiilor de educatie publica, precum si taberelor de vacanta a copiilor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri