Gigantul rusesc al gazelor Gazprom a amenintat, marti, cu intreruperea livrarilor de gaze naturale catre Georgia, asa cum s-a intamplat, la inceputul acestui an in cazul Ucrainei, in cazul in care Tbilissi nu accepta o crestere a pretului gazului, informeaza NewsIn. "In cazul in care nu se ajunge la un acord, vom livra gaze doar Armeniei", a declarat unul dintre directorii Gazprom, Alexander Medvedev, in cadrul unei conferinte de presa de la Moscova.

Gazprom a solicitat, joia trecuta, dublarea pretului pentru gazul livrat Georgiei din 2007, in conditiile in care Moscova si Tbilissi traverseaza o criza diplomatica inca de la sfarsitul lunii septembrie. Gigantul gazului le-a inaintat autoritatilor de la Tbilissi o oferta de livrare a gazului la pretul de 230 de dolari pe mia de metri cubi, fata de pretul de 110 dolari pe care Georgia il plateste in prezent. "Aceasta este prima propunere si va fi negociata", declara reprezentantul Gazprom, Denis Ignatiev.

Autoritatile de la Tbilissi au acuzat cresterea de pret ca fiind o pedeapsa aplicata de Rusia Georgiei, din cauza politicii prooccidentale practicate de Tbilissi. Medvedev a respins aceste acuzatii si a declarat ca Georgia ar putea scadea acest pret daca i-ar oferi companiei Gazprom o parte din capitalul sau energetic.

"Georgia are posibilitatea de a oferi capital, la fel ca orice alta tara, insa daca nu exista nici un contract pentru 2007 nu vor exista livrari", a adaugat Medvedev. Directorul Gazprom a afirmat ca planul de crestere a pretului de livrare nu este o masura politica, asa cum sustin ministrii georgieni. "Era vorba despre implicare politica atunci cand existau subventii pentru vanzarile de gaze catre fostele republici sovietice. Astazi este vorba despre comert pur si simplu", a adaugaz Medvedev.

Rusia a fost acuzata, la inceputul acestui an, ca foloseste resursele energetice pentru a-si santaja fostii vecini sovietici, dupa ce a intrerupt, pentru scurta vreme, alimentarea cu gaze a Ucrainei, din cauza unei dispute legate de pretul gazului livrat. Acest conflict a intrerupt si livrarile de gaze rusesti catre unele dintre statele Uniunii Europene, deoarece conductele de export traverseaza teritoriul Ucrainei.

Georgia consuma aproximativ doua miliarde de metri cubi de gaz pe an, 1,5 miliarde provenind din livrarile Gazprom. Oficialii de la Tbilissi anticipau, de cateva luni, o crestere mare a pretului si au cautat, in consecinta, alternative mai ieftine decat cea ruseasca.

Criza diplomatica dintre Rusia si Georgia este una dintre cele mai dificile pe care au traversat-o aceste doua state in ultimii ani.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri