Compania BAE Systems este anchetata de autoritatile britanice pentru un caz mai vechi de presupusa coruptie, pentru vanzarea unui sistem de control militar catre Tanzania, tara africana cu foarte mari datorii, printr-un contract in care comisioanele ar fi fost de peste 29%.
Premierul britanic Tony Blair a respins contestatiile membrilor Cabinetului in 2001, atunci cand acestia au pus la indoiala un contract al companiei de armament BAE Systems in Tanzania, de milioane de lire, aprobat personal de primul ministru, compania fiind, in prezent, investigata pentru coruptie, scrie, pe de alta parte, ziarul britanic Times, dupa cum informeaza NewsIn.

Biroul pentru Fraude Grave si Ministerul Apararii din Marea Britanie investigheaza acuzatiile potrivit carora BAE Systems a platit, in mod ilegal, reprezentanti din guvernul tanzanian, pentru introducerea, in acest stat, a unui sistem de control militar al traficului aerian in valoare de 28 de milioane de lire.

Potrivit Times, premierul britanic a respins obiectiile lui Gordon Brown si ale altor membri ai Cabinetului de ministri in legatura cu acest contract, in ciuda avertizarilor Bancii Mondiale, care aprecia ca un astfel de sistem, nonmilitar, ar fi putut fi achizitionat la o zecime din pretul impus de BAE. Investigatorii britanici au studiat, in ultimele sase luni, aceasta problema, iar saptamana trecuta acestia au intreprins o vizita la Camera Comunelor, unde le-a fost predat un dosar cu probe intocmit de parlamentarul liberal democrat Norman Lamb, care a jucat un rol cheie in contestarea contractului BAE, aprobat de Blair.

Aceasta investigatie risca, de asemenea, sa submineze prosimisiunile de implicare ale lui Blair in lupta pentru reducerea saraciei in Africa.
Autoritatile britanice investigheaza, deja, compania BAE in legatura cu un presupus caz de coruptie, in care compania ar fi platit 60 de milioane de lire demnitarilor din Arabia Saudita. "Se pare ca investigatorii au obtinut documente ce sugereaza ca au existat activitati infractionale in cazul afacerii din Tanzania si ca Biroul pentru Fraude a interogat o serie de angajati ai BAE, insa nici unul dintre acestia nu a fost pus sub acuzatie", scrie Times.

Decizia premierului de a acorda licenta de export pentru BAE in Tanzania a provocat controverse in momentul in care a fost anuntata, in 2001, iar Banca Mondiala a ridicat intrebarea de ce Tanzania, care detine doar opt avioane militare, are nevoie de un sistem militar. Aceasta intelegere a fost finantata cu un imprumut de 40 de milioane de lire de banca Barclays, ceea ce a ridicat mai multe probleme, deoarece datoria a fost platita din ajutoarele acordate Tanzaniei de Marea Britanie, pentru incurajarea dezvoltarii durabile, inclusiv pentru educatia in clasele primare. O purtatoare de cuvant a BAE a declarat ca "ancheta Biroului pentru Fraude reprezinta un proces aflat in desfasurare si ca BAE Systems va coopera pe deplin. Din moment ce aceasta este o investigatie in desfasurare, nu putem face alte comentarii, insa consideram ca BAE nu a gresit nu nimic".

Pe de alta parte, editia de luni a ziarului The Guardian scrie ca, "dintre toate afacerile internationale pentru care este investigata BAE, contractul din Tanzania este cel mai sensibil subiect din punct de vedere politic, cu toate ca nu a avut un impact financiar atat de mare". Vanzarera sistemului de control BAE a fost aprobata de Blair in 2001, in ciuda opozitiei din partea ministrului pentru dezvoltare de la acea vreme, Clare Short, care a invocat, in mod repetat acuzatia de coruptie. Atat premierul britanic, cat si BAE au sustinut, la acea vreme, ca vanzarea s-a incheiat in conditii legale.

Biroul pentru Fraude Grave (SFO) din Marea Britanie si-a extins, luna trecuta, investigatia referitoare la acuzatiile de coruptie aduse companiei de armament BAE Systems, suspectata ca a platit si in Romania, un comision neoficial de sapte milioane de lire pentru a obtine contractul de modernizare a celor doua fregate Regina Maria si Regele Ferdinand. Aceleasi acuzatii vizeaza vanzarea a 28 de aparate de zbor Hawk in Africa de Sud, in 2001. Luna trecuta, reprezentantii SFO si ai Ministerului Apararii au perchezitionat casa si birourile unui om de afaceri din Zimbabwe, care a fost suspectat ca ar fi fost agentul BAE pentru Africa de Sud, pentru efectuarea operatiunilor ilegale.

SFO investigheaza cea mai mare companie de armament din Europa inca din 2004, dar se concentrase, anterior, asupra tranzactiilor din Arabia Saudita si, mai recent, din Romania. in prezent, in vizor este luat omul de afaceri din Zimbabwe, John Bredenkamp. SFO a deschis in 2004 o investigatie asupra BAE in urma unor suspiciuni de nereguli contabile, care s-a concentrat asupra relatiei dintre BAE si doua firme mici de turism care i-au transportat pe oficialii sauditi in numele BAE. SFO a anuntat in iunie ca investigheaza, impreuna cu autoritatile romane, afacerea din 2003 referitoare la modernizarea a doua fregate cumparate de Romania de la Marea Britanie prin intermediul BAE.

Romania a platit companiei BAE suma de 116 milioane de lire pentru modernizarea celor doua fregate de tip 22, in timp ce statul britanic le vanduse companiei cu doar 100.000 de lire bucata. Serious Fraud Office din Londra investigheaza acuzatiile potrivit carora BAE ar fi platit offshore comisioane totalizand sapte milioane de lire pentru a incheia aceasta afacere.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri