UniCredit a anuntat un profit net al diviziilor din Europa Centrala si de Est in valoare de 268 milioane euro, in crestere cu 32,4% fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar profitul net la noua luni a urcat cu 16,8% pana la 671 milioane euro, comparativ cu aceeasi perioada din 2005.
Raportul costuri-venituri al regiunii Europei Centrale si de Est, unde UniCredit este prezent in Romania prin HVB Tiriac Bank si UniCredit Romania, s-a imbunatatit in aceasta perioada, pana la 50% in al treilea trimestru, de la 53,6% in aceeasi perioada a anului trecut. In primele noua noua luni ale acestui an, raportul costuri-venituri se situeaza la 52,2%.

Veniturile totale ale grupului obtinute din aceasta regiune au crescut cu 15,3% la noua luni, depasind doua miliarde euro. Costurile operationale au depasit un miliard de euro in primele noua luni ale anului curent, in crestere cu 12,9% fata de aceeasi perioada din 2005. Costurile mai mari din Europa Centrala si de Est sunt datorate mai ales "expansiunii afacerilor si integrarilor", spune banca italiana. Profilul de risc bun a fost mentinut si in al treilea trimestru, spune raportul bancii.

Analistii agentiei de evaluare a riscurilor financiare Standard&Poor's (S&P) considera ca unele dintre avantajele UniCredito sunt prezenta grupului bancar in Europa Centrala si de Est si profitabilitatea "satisfacatoare" adusa de aceasta regiune. Profitabilitatea grupului este "satisfacatoare" la nivel global, dar este supusa unor variatii mari intre diverse tari, au declarat, recent, analistii S&P. "Profitabilitatea creste stabil in Europa Centrala si de Est, aratand tendintele economice pozitive", se intr-un comunicat al agentiei, publicat pe 26 octombrie.

Profitul net al grupului UniCredit a fost de 1,43 miliarde euro in al treilea trimestru, in crestere cu 37,8% fata de aceeasi perioada a anului trecut. In primele noua luni, profitul net a urcat cu 44,7% fata de perioada 1 ianuarie-30 septembrie 2006, pana la aproape 4,5 miliarde euro.

Activele administrate de banca au crescut cu 11,7% in primele noua luni fata de aceeasi perioada a 2005, pana la 242,6 miliarde euro.

Veniturile bancii au urcat la 5,6 miliarde euro in al treilea trimestru si la 17,5 miliarde euro in primele noua luni ale acestui an, in crestere cu aproape 12% fata de perioada ianuarie-septembrie 2005.

Grupul UniCredit este prezent in Romania prin HVB Tiriac Bank si UniCredit Romania. Din noiembrie 2005, HVB Bank Romania si Banca Tiriac fac parte, alaturi de UniCredit Romania, din reteaua UniCredit Group, ca urmare a achizitiei pachetului majoritar de actiuni al Bank Austria Creditanstalt, actionar majoritar la randul ei la cele doua banci romanesti, de catre grupul bancar italian.

Fuziunea dintre HVB Bank Romania si Banca Tiriac a fost finalizata cu succes la data de 1 septembrie 2006. Noua entitate, HVB Tiriac Bank, ocupa a 4-a pozitie in sectorul bancar romanesc, cu o cota de piata de aproximativ 6,5% si active totale de 2,58 miliarde euro (inregistrate in Romania). Urmatorul pas important va fi procesul de fuziune a noii entitati bancare cu Unicredit Romania. In urma fuziunii dintre UniCredit Romania si HVB Tiriac Bank va rezulta o entitate financiara care se va numi UniCredit Tiriac Bank.

Cele trei banci romanesti membre ale UniCredit Group aveau, la 30 iunie 2006, active cumulate de 11,79 miliarde lei (3,3 miliarde euro), adica 8,18% din totalul activelor bancare romanesti, ceea ce claseaza UniCredit Group pe locul trei pe piata bancara din Romania, devansand cu putin Raiffeisen Bank Romania, potrivit datelor BNR.

UniCredito este unul din cele mai mari grupuri bancare pan-europene, cu pozitii de top in Italia, Bavaria, Austria si unele tari din Europa Centrala si de Est. Grupul are mai mult de 7.000 de sucursale. Grupul este cel mai mare jucator in Europa centrala si de Est (incluzand Turcia), cu active de 70 miliarde euro si 2.800 sucursale la sfarsitul anului 2005.

In Europa, UniCredit Group este o institutie financiara ce deserveste peste 28 de milioane de clienti prin 7.000 de unitati in 21 de tari. In cadrul UniCredit Group, Bank Austria Creditanstalt este responsabila pentru activitatile din Europa Centrala si de Est. Reteaua Central si Est Europeana a UniCredit Group cuprinde peste 3.000 de unitati deservind peste 17 milioane de clienti in 18 tari.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri