Finlanda, care detine momentan presedintia Uniunii Europene, va analiza modalitatile de a sista embargoul rusesc aplicat produselor alimentare poloneze cu ocazia unui summit ce va avea loc in cursul acestei saptamani, a anuntat luni primul ministru finlandez Matti Vanhanen, conform Reuters
Aceasta promisiune, de a discuta cu presedintele rus Vladimir Putin termenii sistarii embargoului, are drept scop convingerea Poloniei de a renunta la pozitia sa, privind blocarea semnarii unui acord de cooperare intre Rusia si Uniunea Europeana, care ar trebui sa fie semnat in cursul summitului ce va incepe vineri.

"Suntem solidari cu Polonia in ceea ce priveste embargoul impus de Rusia asupra produselor alimentare poloneze. Aceasta problema va fi cu siguranta analizata in cursul summitului UE-Rusia", a declarat potrivit NewsIn, primul ministru finlandez parlamentarilor prezenti la Helsinki. Verhanen a mai declarat ca Polonia ar putea obtine mai multe de pe urma relatiei sale cu Rusia daca va renunta la blocarea semnarii acordului de cooperare intre UE si statul rus.

Pe langa renuntarea la embargoul aplicat produselor alimentare poloneze, Varsovia doreste ca Rusia sa ratifice un acord privind furnizarea de energie. "in lipsa unui acord cu Uniunea Europeana, singura optiune ramasa este ca fiecare stat sa semneze acorduri separate cu Rusia privind distributia de energie", a declarat oficialul finlandez.

Verhanen a incercat sa il convinga pe primul ministru polonez Jaroslaw Kaczynski sa renunte la blocarea acestui acord in cursul intrunirii de la sfarsitul saptamanii trecute, insa nu a reusit. Verhanen s-a declarat increzator ca va reusi sa convinga cele doua parti sa renunte la pozitia lor.

"Declaratiile recente ale Rusiei privind aceasta problema sunt incurajatoare. Rusia afirma momentan ca embargoul va fi sistat imediat ce vor fi rezolvate anumite probleme tehnice", a precizat primul ministru finlandez.

Rusia a aplicat acest embargo produselor alimentare poloneze in urma cu un an, dupa descoperirea unor certificate veterinare falsificate. Varsovia a afirmat ca aceasta decizie, de a aplica un embargo asupra produselor alimentare din Polonia, este excesiva si motivata politic.

Noul acord politic ce ar trebui sa fie semnat intre Uniunea Europena si Rusia se va estinde asupra unei game largi de probleme, incluzand energia, comertul, investitiile si drepturile omului. Acordul aflat momentan in vigoare va expira la sfarsitul acestui an dar va fi extins pana la semnarea unui nou acord.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri