Agentia de rating Moody\'s a schimbat, miercuri, perspectiva ratingului de putere financiara a MKB din pozitiva in stabila, penalizand atat mediul operational din Ungaria, care e mai nefavorabil, cat si expansiunea prin Romexterra Bank in Romania si prin Unionbank in Bulgaria, devenita MKB Unionbank.
Ratingul vizat de schimbarea de perspectiva este cel de putere financiara, care in aceste moment este la nivelul "C-". Toate celelalte ratinguri au ramas aceleasi, desi ratingul pentru depozitele in moneda straina ar putea fi micsorat. Ratingul de "A1" pe termen lung si cel pe termen scurt de "P-1" pentru depozitele in moneda straina ar putea fi micsorate, anunta NewsIn.

Moody's a pus sub observatie ratingurile pe termen lung pentru depozitele in moneda straina a OTP Bank si MKB Bank, cu posibilitatea de a fi micsorate, iar modificarea fost motivata de coborarea ratingului suveran al Ungariei, a informat, pe 25 septembrie, un comunicat al agentiei internationale Moody's.

Agentia de evaluare financiara a confirmat ratingul de "Aa3" atribuit depozitelor in moneda locala si datorie principala al MKB, care sunt sustinute de actionarul majoritar al bancii ungare Bayersiche Landesbank.

Cu toate acestea, Moody's este de parere ca MKB are o pozitie puternica pe sectorul de corporate si ramane inca una din cele mai eficiente banci unguresti, cu o profitabilitate buna. "in ciuda deteriorarii calitatii activelor in 2006, profilul de risc al MKB ramane moderat gratie managementului de risc conservativ al bancii si provizionarii adecvate, desi am remarca o concentrare a imprumuturilor mai mare decat a celorlalte banci", se spune in raportul agentiei. Moody's mai noteaza ca banca a reusit sa mentina un nivel satisfacator al capitalului dupa ce a achizitionat Romexterra Bank si Unionbank, datorita unei emisiuni de obligatiuni de 120 milioane euro in septembrie 2006.

MKB, care are cartierul general in Budapesta, este cel de-al treilea grup financiar al Ungariei. La sfarsitul lunii iunie 2006, banca avea active neconsolidate de 1,794 miliarde forinti (6,5 miliarde euro) in crestere cu 11% comparativ cu iunie 2005. BayernLB detine aproape 89,6% din actiunile MKB si este a saptea banca din Germania. BAWAG detine 10,4% din MKB Bank.

Moody's a pus ratingul a sapte banci ungare sub observatie, cu o posibilitatea de a fi micsorate, anunta in luna septembrie Moody's. "Schimbarea ratingurilor a fost cauzata de recenta perspectiva de a micsora ratingurile suverane ale Ungariei, lucru pe care Moody's il atribuie in principal deteriorarii bugetului fiscal si recentelor dezvoltari pe plan politic", a anuntat agentia de rating.

Moody's a atribuit bancilor OTP Bank, MKB Bank, Budapest Bank, Kereskedelmi & Hitel Bank, OTP Jelzalogbank, Central-European International Bank si Hungarian Development Bank un calificativ "A1" pentru depozitele in moneda straina. Moody's a declarat ca posibila micsorare a ratingurilor bancilor a aparut dupa ce a plafonul de tara pentru depozitele in moneda straina al Ungarie a fost pus sub observatie, cu amenintarea reducerii. Potrivit Moody's, calificativele atribuite depozitelor in moneda straina ale bancilor ar putea fi micsorate la "A2", daca ratingul suveran ar fi coborat, la randul lui, la "A2".

Pentru datoriile in moneda straina, ratingurile grupurilor financiare OTP Bank si MKB Bank, dar si al datoriilor subsidiarelor, nu vor fi afectate de o posibila diminuare a calificativelor acordate Ungariei. OTP si MKB au un rating de grup pentru datoriile in moneda straina de "A1", respectiv "Aa3" si un rating pentru datoriile in moneda straina a subsidiarelor de "A2", respectiv "A1".

Moody's a pus pe 22 septembrie sub observatie ratingurile pentru obligatiunile in moneda locala si straina, emise de guvernul ungar, si ratingul de "A1" acordat plafonului de tara pentru depozitele bancare in moneda straina, iar aceste calificative acordate de agentia de rating au o perspectiva de micsorare.

Incepand cu 5 octombrie, Romexterra Bank are ca actionar majoritar banca ungara MKB, membra a grupului german Bayerische Landesbank, care detine 55,36% din actiunile bancii. Romexterra Bank a obtinut un profit net de 20,4 milioane lei ( 5,8 milioane euro) dupa primele zece luni ale anului, cu 50,48% mai mare decat in acelasi interval din 2005, potrivit reprezentantilor bancii.

Romexterra avea, la sfarsitul lunii octombrie, active de 1,209 miliarde lei (343 milioane euro), in crestere cu 58% fata de perioada similara a anului trecut.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri