A cincea companie britanica de energie, Scottish Power, a anuntat ieri ca a acceptat oferta de preluare, in valoare de 17,1 miliarde de euro, facuta de al doilea grup energetic spaniol, Iberdrola, sporind astfel influenta grupurilor energetice spaniole pe piata europeana.

Acesta fuziune va duce la crearea, conform firmei spaniole, a unui grup ce va deveni al treilea producator european de energie, cu o capitalizare pe piata de 63,8 miliarde de euro si o cifra de afaceri cumulata de 20 de miliarde de euro.

Oferta de preluare lansata de Iberdrola, compusa in proportie de 53% din numerar si restul din actiuni, a fost recomandata de conducerea grupului britanic. Valoarea ofertei este cu 16% mai mare decat cea prezentata la termenul limita pentru depunerea ofertelor stabilit de gruparea Scottish Power, conform NewsIn. Toti actionarii Scottish Power vor primi cate 400 de pence pentru fiecare actiune si 0,1646 actiuni Iberdrola.

Sectorul energetic este in plin proces de consolidare in Europa. Pe langa fuziunea Scottish Power-Iberdrola mai sunt in desfasurare fuziunea Gaz de France-Suez si tentativa de preluare a grupului spaniol Endesa de firma germana E.ON pentru suma totala de 37,1 miliarde de dolari.

Scottish Power refuzase in urma cu un an o tentativa de preluare facuta de grupul german E.ON, suma vehiculata atunci fiind de 11,3 miliarde de lire sterline.Companiile spaniole sunt din ce in ce mai interesate de achizitionarea grupurilor concurente britanice, dupa ce banca Abbey National a fost preluata in urma cu doi ani de grupul spaniol Banco Santander Central Hispano.

A urmat preluarea operatorului de telefonie mobila O2, care a fost achizitionat in 2005 de compania Telefonica, iar administratorul principalelor aeroporturi britanice, grupul BAA, a fost preluat in 2006 de compania spaniola de constructii Grupo Ferrovial.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri