Mii de victime ale persecutiilor naziste au solicitat, in justitie, asiguratorului italian Generali, plata despagubirilor aferente politelor de asigurare emise de compania italiana, intre 1920 si 1945, intr-o actiune juridica colectiva
Victimele persecutiilor naziste din mai multe tari, precum si urmasii lor, au chemat in judecata asiguratorul italian Generali, solicitand despagubiri banesti, aferente politelor de asigurare emise, pe numele lor, intre 1920 si 1945, de compania italiana de asigurari Generali, valabile pe perioada persecutiilor si neonorate, la acea vreme, din motive politice, a anuntat, marti, firma americana de avocatura Kohn, Swift & Graf, reprezentantul in justitie al detinatorilor de polite de asigurare Generali, citata de Reuters.

"Acest proces va constitui o oportunitate, pentru multi oameni, de a primi, in sfarsit, sumele de bani care li se cuvin, lor sau urmasilor lor, din partea grupului Generali", a declarat unul dintre avocatii de la Kohn, Swift & Graf, Robert Swift, citat de Reuters. Firma de avocatura nu a oferit detalii de natura financiara despre acest litigiu, iar reprezentantii grupului Generali nu au putut fi contactati pentru comentarii, mai noteaza Reuters.

"Nu am cunostinta, in momentul de fata, de existenta unor detinatori romani de polite de asigurare Generali, emise in intervalul 1920-1945, care sa se fi alaturat acestui grup care solicita despagubiri din partea grupului Generali", a declarat pentru NewsIn, presedintele subsidiarei romanesti a grupului italian, Generali Asigurari SA, Tudor Moldovan. "Pana in acest moment, nu am primit nici un fel de cerere de despagubire de acest fel, de la victime ale persecutiilor naziste. Problema, la nivel mondial, este mai veche, existand mai multe organizatii de victime ale nazismului care solicita despagubiri din partea firmelor de asigurari, pentru polite de asigurare neonorate in perioada respectiva, din motive politice, in special organizatii evreiesti de victime ale Holocaustului si de urmasi ai acestora", a mai spus Tudor Moldovan.

Grupul italian Generali a fost, in perioada interbelica, unul dintre cele mai puternice companii de profil din Romania si din intregul spatiu central si est european, fiind lider de piata, in Romania, in 1935, prin subsidiara sa locala, compania Generala, potrivit paginii de internet a Generali Asigurari SA. Grupul Generali s-a retras din Romania si de pe intreaga piata est-europeana, in 1948, din cauza ascensiunii regimului comunist.

Potrivit anuntului publicat pe pagina de internet a firmei de avocatura Kohn, Swift & Graf, in mai multe limbi, inclusiv romana, toate persoanele ale caror familii au fost asigurate sau beneficiare ale unei polite de asigurare emise de Assicurazioni Generali S.p.A. sau de companiile afiliate acesteia, intre anii 19201945, in conditiile in care polita respectiva s-a aflat in vigoare imediat inainte de persecutie si daca asiguratului sau beneficiarului nu i s-a efectuat nici o plata legata de polita, se pot alatura, din punct de vedere juridic, grupului initiator al actiunii in justitie, prin completarea unui formular de cerere, pana pe data de 15 ianuarie 2007

"Platile de despagubire vor fi efectuate in urma unei reglementari propuse pentru o actiune de grup in cazul Assicurazioni Generali S.p.A. Holocaust Insurance Litigation, nr. 1374, deschis la Tribunalul Districtual American pentru Districtul de Sud al statului New York, SUA La data de 31 ianuarie 2007, ora 10:30, va avea loc o audiere pentru discutarea aprobarii finale aReglementarii, in Sala de sedinte 15D a Tribunalului Statelor Unite, aflat la adresa: 500 Pearl Street, New York, New York 10007, SUA", se mai spune in anuntul facut de firma de avocatura Kohn, Swift & Graf.

Dupa 1946, mai multe banci si societati de asigurari au fost implicate in procese legate de neonorarea anumitor obligatii banesti, rezultate din polite de asigurare, depozite bancare sau alte instrumente financiare, fata de victimele persecutiei naziste sau urmasii acestora.

Compania Generali, cel mai mare asigurator italian, a anuntat un profit net de 1,94 miliarde de euro (2,5 miliarde de dolari), in perioada primelor noua luni ale anului, cu 23% mai mult, comparativ cu aceeasi perioada a anului 2005, peste previziunile analistilor. in Europa Centrala si de Est, valoarea primelor a crescut cu 11,6%, in special datorita asigurarilor facute de corporatii.

Trebuie mentionata cresterea semnificativa a nivelului primelor pentru alte asigurari decat cele de viata acordate in Romania, mai mare cu 149,3% si dezvoltarea canalelor de vanzari, prin retele de agentii, brokeri si banci. Generali a anuntat, totodata, ca a majorat tinta de profit pe 2006, la nivelul de 2,3 miliarde de euro, de la 2,2 miliarde de euro, cat fusese tinta stabilita anterior. Analistii economici estimasera ca Generali va obtine, in perioada primelor noua luni ale anului, un profit de 1,89 miliarde de euro, maxim 1,91 miliarde de euro.

Generali Asigurari SA, subsidiara romaneasca a grupului italian Generali, a subscris, in primele noua luni din 2006, un volum total de prime brute de 210,88 milioane lei (59,8 milioane euro), cu 137,75 % mai mult fata de aceeasi perioada a anului trecut (88,7 milioane lei).

Pe segmentul asigurarilor generale, primele subscrise de Generali au fost in valoare de 183,94 milioane lei (52,2 milioane euro), in crestere cu 147,2%, in lei, fata de perioada similara din 2005, iar la asigurarile de viata, primele subscrise, in valoare de 26,93 milioane lei (7,6 milioane euro), au crescut cu 88,2%, in lei.

Generali Asigurari are un capital social de 30 milioane lei, numara 310 angajati si 2.389 agenti, cu 130% mai multi decat in decembrie 2005, iar actionarul majoritar (83,44%) este Generali Holding Vienna. Generali Asigurari este parte a grupului international Generali. Cu o intrerupere in perioada comunista, compania este prezenta pe piata romaneasca incepand cu anul 1835.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri