Guvernul rus a aprobat, joi, planul de a dubla pretul gazelor pe piata interna pana in 2011, care ii va viza, in prima faza, pe utilizatorii industriali si abia mai tarziu pe consumatorii individuali, pentru a evita masurile bruste inaintea alegerilor parlamentare de anul viitor.
Oficialii au garantat ca, in urmatorii ani, nu vor exista cresteri semnificative ale pretului gazelor pentru cetatenii rusi, dar ca utilizatorii industriali trebuie sa fie pregatiti sa plateasca aproape la fel de mult ca europenii, care suporta si taxele de export si costurile de transport, informeaza NewsIn.

Premierul Mihail Fradkov a declarat ca planul va merge, mai departe, la Vladimir Putin, pentru aprobare. intelegerea cabinetului de ministri a avut loc dupa repetate intarzieri si esecuri, ale diferitelor ministere, de a ajunge la un compromis. Pretul gazului rusesc pe piata interna este de 45 de dolari pe mia de metri cubi, respectiv o cincime din cat platesc consumatorii europeni pentru gazul rusesc importat.

Ministrul energiei, Victor Kristenko, care a condus proiectul, a declarat, in cursul acestei saptamani, ca pretul pentru consumatorii industriali va creste pana la 125 de dolari pana in 2011, in timp ce consumatorii individuali vor avea la dispozitie zece ani pentru a se pregati sa plateasca mai mult.
Monopolul de gaz rusesc, Gazprom, a exercitat presiuni pentru a obtine preturi mai mari care sa limiteze cererea interna si sa canalizeze cantitati mai mare de gaze catre exporturi. Producatorii independenti precum Novatek, care nu pot exporta, vor, de asemenea, mai multe avantaje pe piata interna.

Monopolul pentru electricitate RAO UES s-a opus acestor masuri, insa a fost, in final, de acord, deoarece, in ciuda cresterii pretului, gazul va fi mai ieftin decat alternativele precum combustibilii obtinuti din petrol.

Analistii au declarat ca guvernul nu va sustine o crestere brusca ce ar putea submina lupta ruseasca impotriva inflatiei, inaintea alegerilor parlamentare din decembrie 2007 si a celor prezidentiale din martie 2008.

Ministrul de finante, Alexei Kudrin, le-a spus celorlalti ministri ca planul de a dubla pretul gazului pe piata interna, din 2011, va avea un impact limitat asupra preturilor platite de consumatori si ca inflatia nu va creste, din acest motiv, cu mai mult de 0,4-0,6% pe an. "Putem minimiza inflatia prin controlarea factorilor monetari", a declarat Kudrin. Rusia urmareste sa reduca inflatia pana la 4,5-5,5% in 2008, de la un nivel estimat de 9% in acest an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri