Georgia, stat care doreste sa-si reduca dependenta energetica fata de Rusia, conteaza pe livrarea de gaze din Adzerbaijan, a declarat premierul georgian Zurab Nogaideli, aflat in vizita in capitala adzerbaijana, Baku.

"Aceasta problema se afla in centrul negocierilor noastre cu guvernul din Adzerbaijan si va fi rezolvata definitiv in cadrul unei intlniri a ministrilor energiei din Adzerbaijan, Turcia si Georgia, desfasurata la Tbilissi, intre 6 si 8 decembrie", a declarat Nogaideli, dupa cum informeaza NewsIn.

Autoritatile de la Tbilissi doresc sa cumpere, anual, 1,5 miliarde de metri cubi de gaze, provenind din zacamntul gigant din Adzerbaijan Shah Deniz, ale carui rezerve au fost evaluate la o mie de miliarde de metri cubi de gaze naturale.

Contractul de exploatare a Shah Deniz prevede exporturi de gaze prin intermediul conductei de gaze Baku-Tbilissi-Erzerum, care leaga Adzerbaijanul de Turcia, via Georgia si a carei contructii ar trebui sa fie finalizata in luna decembrie.

Georgia consuma, in prezent, aproximativ doua miliarde de metri cubi de gaz anual, furnizate, in mare parte, de Rusia si de Kazahstan. Gigantul rusesc al gazelor, Gazprom, a amenintat, recent, ca va intrerupe livrarile de gaze catre Georgia, asa cum a procedat, la inceputul acestui an si in cazul Ucrainei, daca Tbilissi nu accepta cresterea pretului gazelor, toate acestea pe fondul relatiilor diplomatice ruso-georgiene deja tensionate, de la sfarsitul lunii septembrie.

Gazprom doreste sa dubleze pretul azului platit de Georgia incepand din 2007. Grupul rusesc le-a adresat autoritatilor de la Tbilissi o oferta pentru livrarea gazelor la pretul de 230 de dolari pe mia de metri cubi, fata de cei 110 dolari pentru o mie de metri cubi platiti in prezent.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri