Actionarii bancilor italiene Intesa si Sanpaolo IMI au aprobat fuziunea acestora, care va da nastere celei de-a sasea cea mai mare banca europeana, cu o valoare de piata de aproximativ 70 de miliarde de euro, transmite Reuters.
O majoritate a actionarilor a votat in favoarea fuziunii, prin implicarea completa a actiunilor celor doua banci, in cadrul unuia dintre cele mai importante acorduri din domeniul bancar, cele doua banci operand in mai multe state europene.

In cadrul sectorului bancar italian, care, sustin analistii, aduce profituri mari si are un important potential de crestere, a avut loc o serie de fuziuni, dupa ce banca olandeza ABN AMRO si cea franceza BNP Paribas au reusit sa preia doua mari banci italiene, in cursul acestui an. Investitorul spaniol Santander, care a respins oferta de preluare a Intesa, dupa o intalnire a consiliului de actionari din octombrie, a participat la reuniunea Intesa-Sanpaolo IMI, insa nu a luat parte in procesul de votare.

"Fuziunea cu Sanpaolo va duce la economisiri enorme de costuri si ii va aduce bancii (Intesa) un surplus de capital de cateva miliarde", a declarat unul dintre analistii de la Euromobiliare.

Intesa, a doua banca italiana, dupa valoarea de piata, a oferit 3,113 actiuni ale sale pentru fiecare actiune a Sanpaolo, care este a treia banca de imprumut a Italiei. Santander, al doilea dintre actionarii Sanpaolo, cu 8,4% din actiuni, a anuntat ca raportul actiunilor a subevaluat Sanpaolo, insa reprezentantii bancii au decis sa nu se opuna planului de fuziune.

Directorul executiv al Intesa, Corrado Passera, va conduce noul gigant bancar, care va avea o cota de piata de 17% in Italia si sase milioane de clienti in zece state din centrul si estul Europei.

Fuziunea va provoca 5.200 de concedieri, dintre care 2.800 in cadrul Sanpaolo si 2.400 la Intesa, au declarat, vineri, reprezentantii celor doua banci, dupa ce au ajuns la o intelegere cu sindicatele. Analistii au estimat ca aceste concedieri vor viza aproximativ 6% din totalul angajatilor celor doua institutii bancare in Italia.

"Aceste date sunt conforme estimarilor pentru reducerea costurilor de personal, de 360 de milioane de euro, pe care bancile le-au anuntat", a declarat un analist bancar.

Cele doua banci vor angaja cate un nou salariat pentru fiecare doua locuri de munca desfiintate voluntar in cadrul filialelor, insa nu si in cadrul birourilor centrale.

Analistii au estimat ca reducerea personalului ii va afecta doar pe angajatii din Italia, din moment ce nu exista mari discordante intre cele doua banci in strainatate.

Passera le-a spus actionarilor ca Intesa urmareste sa rascumpere, de la banca frantuzeasca Credit Agricole 65% din institutia de administrare de fonduri Nextra, pentru ca apoi sa fuzioneze cu Sanpaolo si in afacerea de gestionare de capital. Passera a declarat ca posibilitatea unui parteneriat cu Credit Agricole, cel mai mare actionar al Intesa, ce detine 18% din actiunile bancii, este inca deschisa.

Pe de alta parte, viitorul director al noii entitati a declarat ca cele doua banci fuzionate sunt suficient de puternice incat sa nu aiba nevoie de un partener in grestionarea de capital sau in finantele pentru consum. Credit Agricole este, in prezent, partenerul Intesa in ambele domenii de activitate.

"Inainte, era corect sa impartim unele activitati (cu Credit Agricole). Acum luam in considerare posibilitatea de a juca un rol independent", a declarat Passera.

Acesta a adaugat ca bancile fuzionate nu au planuri, pe termen scurt, de a se extinde in Europa de Est, unde Intesa este prezenta, deja, pe mai multe piete.

Credit Agricole a aprobat fuziunea dupa ce Intesa a fost de acord sa-i cedeze bancii franceze 650 de filiale italiene, o masura care ii va acorda institutiei bancare franceze o mare influenta in domeniul bancar italian.

Agricole are drept de veto in fuziunile care implica banca Intesa. Pe de alta parte, Santander nu a reprezentat un perico, real pentru fuziune deoarece nu are suficiente actiuni pentru a opri operatiunea.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri