Guvernul SUA ar trebui sa ajute Irakul in reglementarea investitiilor straine, in combaterea coruptiei din sectorul petrolier si in distribuirea castigurilor din domeniul petrolier catre populatia din Irak, a recomandat Grupul de Studiu despre Iraq, citat de Reuters.
Comisia, compusa atat de membrii partidului Republican, cat si din politicieni democrati, care a recomandat retragerea trupelor americane din Irak i-a inaintat presedintelui SUA, George W. Bush, o serie de recomandari menite sa atraga investitii si sa scada nivelul coruptiei in cadrul disputatului sector petrolier din Irak, transmite Reuters citata de NewsIn.

Irakul dispune de a treia cea mai mare rezerva cunoscuta de petrol a lumii si este membru al grupului producatorilor de petrol OPEC. Sectorul petrolier al statului a fost afectat de sabotaje, coruptie si anii de neglijenta din timpul conducerii dictatorului Saddam Hussein.

Grupul de studiu, condus de catre fostul secretar de stat republican James Baker si de reprezentantul democrat Lee Hamilton, i-a solicitat administratiei americane sa reconfirme ca nu incearca sa preia controlul sectorului petrolier al Irakului.

Raportul arata ca guvernul american ar trebui sa continue sa se consulte cu oficialii irakieni pentru elaborarea unui plan care "sa stabileasca drepturile autoritatilor locale si regionale si sa creeze un cadrul legal si fiscal pentru investitii. Claritatea legilor este esentiala pentru atragerea de investitii". Guvernul din Irak a elaborat o lege pentru incurajarea investitiilor straine in cadrul industriei petroliere si a gazelor, care urmeaza sa fie prezentata parlamentului pentru ratificare, a declarat, in cursul acestei saptamani, premierul Nurial-Maliki.

Industria petroliera este principalul motor al economiei din Irak si furnizeaza 70% din produsul intern brut (PIB) si 95% din veniturile guveramentale. Cu toate acestea, productia zilnica de petrol a statului este de aproximativ 2,2 milioane de barili, "cu mult sub potentialul enorm al sectorului petrolier din Irak", se mai precizeaza in cadrul raportului.

In privinta controversatei probleme a distribuirii castigurilor de pe urma petrolului, raportul arata ca "veniturile din petrol ar trebui sa fie colectate de catre guvernul central si ar trebui sa fie impartit pe baza datelor demografice".

Raportul a citat inalte surse anonime oficiale americane, care au declarat ca probleme coruptiei in cadrul sectorului petrolier din Irak a afectat mai tare acest domeniu decat atacurile insurgentilor. Acelasi raport sustine ca 500.000 de barili de petrol sunt furati zilnic in Irak si ca autoritatile din aceasta tara ar trebui sa organizeze un sistem prin care sa masoare transporturile de petrol pentru reducerea furturilor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri