Intarirea euro determina grupul tehnologic frantuzesc Alstom sa caute furnizori in afara zonei euro, a declarat presedintele si directorul executiv al companiei, Patrick Kron, citat de Reuters. Acesta a adaugat ca schimbarile majore ce au vizat cotatia valutara a monedei unice europene au ingreunat activitatea exportatorilor precum Alstom, companie care construieste statii de electricitate si trenuri.

"Noi cumparam 50-60% din ceea ce vindem apoi. Un euro puternic ne determina sa achizitionam mai mult in zona dolarului. Evolutia euro este, categoric, o veste proasta pentru furnizorii nostri din zona euro", a declarat Kron, preluat de NewsIn.

Presedintele Alstom a declarat ca grupul este complet protejat impotriva cresterilor recente ale euro, pana la valoarea cea mai ridicata din ultimele 20 de luni in raport cu dolarul, dar ca o moneda unica prea puternica este daunatoare pentru activitatile exportatorilor pe termen lung.

"Evolutia euro nu are impact pe termen scurt deoarece toate contractele noastre sunt puternic protejate si acopera toate riscurile in ceea ce priveste moneda sau materiile prime", a declarat Kron. Acesta a adaugat, insa, ca "pe termen mediu, noi exportam in Europa o treime din ce producem. Prin urmare, cred ca un euro prea puternic nu este favorabil"

Kron nu a definit care ar fi nivelul "rezonabil" al cotatiei de schimb valutar a euro, la care s-a referit, dar s-a plans din cauza fluctuatiilor mari ale monedei. "Euro fluctueaza semnificativ si este foarte dificil, pentru marile afaceri, cum este a noastra, sa se acomodeze", a mai afirmat Kron.

"Daca mi-ati spune ca euro va atinge cotatia de 1,50 de dolari sau la 0,90 de dolari, pentru urmatorii zece ani, atunci ne-am acomoda cu acest nivel. Ceea ce este neplacut e acest gen de mari fluctuatii care provoaca dezechilibre ale situatiei competitivitatii, de la o zi la alta"

Euro s-a intarit cu peste 18%, in raport cu dolarul, de la inceputul acestui an pana in prezent.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri