Belgia, stat care a profitat in urma procesului de fuziune intre grupurile Gaz de France si Suez pentru a obtine din partea Suez o mai mare deschidere a pietei energetice interne, ar putea fi subiectul unei anchete a Comisiei Europene dupa publicarea in presa a unor informatii confidentiale
Cotidianul Le Soir a publicat vineri extrase dintr-o scrisoare confidentiala semnata de primul ministru belgian Guy Verhofstadt, care a fost adresata la data de 6 octombrie 2006 directorului general al gruparii Suez, Grard Mestrallet. in aceasta scrisoare, primul ministru belgian "confirma promisiunea statului federal de a garanta, in schimbul angajamentelor luate de Suez, stabilitatea cadrului legislativ si fiscal pana la data de 31 decembrie 2009, (cand expira mandatul guvernului actual) in special evitarea redactarii unor dispozitii care ar fi asimetrice sau discriminatorii fata de o societate a grupului" conform acestui document.

La data de 6 octombrie, dup mai multe luni de negocieri cu grupul Suez, guvernul belgian a cazut de acord asupra unui document, prezentat sub forma unei serii de angajamente voluntare din partea Suez, dublat de garantii paralele oferite de guvernul Belgiei. insa, ingrijorat de eventuala pozitie a executivului european, singurul organism european ce poate pune conditii unei fuziuni de dimensiuni europene, primul ministru belgian a refuzat sa numeasca acest document - un "acord".

Conform unei retorici alambicate, acesta a preferat sa evoce un "dublu angajament unilateral", informeaza NewsIn. Pana in acest moment, conform informatiilor pe care le detine, Comisarul European pentru Concurenta, Neelie Kroes, nu intentiona sa demareze nici o ancheta in acest sens, dar acest lucru s-ar putea schimba, a declarat vineri purtatarul acestei de cuvant, Jonathan Todd. "Comisia nu a stiut de acesta scrisoare, dar suntem pe punctul de a cere clarificari din partea autoritatilor belgiene, pentru a trage apoi concluziile", a declarat acesta.

In mod concret, daca va fi dovedita existenta acestui acord, dupa cum este este sugerat de cuvantul "omolog", utilizat de primul ministru francez in scrisoarea publicata de cotidianul Le Soir, Comisia Europeana ar putea deschide o ancheta in doua directii. Prima directie ar putea reprezenta acuzarea autoritatilor belgiene privind acordarea unui ajutor de stat ilegal grupului Suez, asigurandu-i acestuia protectie fiscala pana in 2009. Pe de alta parte Belgia ar putea fi incriminata de substituirea unor competente rezervate exclusiv Comisiei Europene privind controlul proceselor de fuziune.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri