Grupul petrolier Shell a anuntat ca este de acord in principiu sa cedeze controlul proiectului Sakhalin-2, in valoare de 22 de miliarde de dolari, monopolului rus de gaze naturale Gazprom, dupa luni de presiuni guvernamentale, au declarat surse industriale.
La sfarsitul saptamanii trecute presedintele Shell, Jeroen van der Veer si seful Gazprom, Alexei Miller, au ajuns la un acord privind faptul ca gruparea anglo-olandeza va mentine o participatiune de blocaj de cel putin un sfert din proiectul Sakhalin-2, cel mai mare proiect de productie de gaze naturale lichefiate din lume. Grupul Gazprom nu a dorit sa ofere informatii suplimentare iar un purtator de cuvant al Shell a confirmat ca intalnirea a avut loc.

"Pot confirma faptul ca directorul executiv al Shell, Jeroen van der Veer, s-a intalnit cu seful Gazprom, Alexei Miller si cu ministrul rus al energiei, Viktor Khristenko la Moscova pentru a discuta probleme legate de proiectul Sakhalin-2", a declarat acesta, dupa cum informeaza NewsIn. "Discutiile au avut un final pozitiv dar continutul acestora ramane confidential", a continuat purtatorul de cuvand al gruparii britanico-olandeze.

Acest acord a survenit dupa mai multe luni de presiune din partea ministerului rus al resurselor naturale si a organului acesta de control al mediului, care cu acuzat compania Shell de incalcarea reglementarilor ecologice in cadrul proiectului Sakhalin-2. Analistii sunt de parere insa ca aceasta campanie oficiala a avut drept scop asigurarea unor termeni mai buni pentru Rusia in cadrul acestei afaceri.

Acest proiect, care va furniza materie prima unui punct de productie cu o capacitate de 9,6 milioane de tone de gaz natural lichefiat pe an, este aproape finalizat insa amenintarile privind retragerea licentelor de exploatare si aplicarea de amenzi a perturbat evolutia lucrarilor. Acum, surse apropiate de aceasta afacere declara ca Gazprom va oferi o serie de active din sectorul petrolier precum si o suma de bani in schimbul unei participatiuni de 50% din acest proiect. Momentan, Shell controleaza 55% din proiectul Sakhalin-2, fiind actionarul principal si operatorul acestui proiect.

In cadrul acestei tranzactii, partenerii gruparii Shell, firmele nipone, Mitsubishi si Mitsui Co. isi vor reduce participatiunile, ce momentan sunt de 20%, respectiv 25%. O alta sursa a declarat pentru Reuters ca cele doua firme nipone ar putea vinde fiecare 10% din proiectul Sakhalin-2, lucru ce ar permite grupului Gazprom sa isi asigure o participatiune majoritara.Proiectul Sakhalin-2 va continua sa isi desfasoare activitatea conform acordului de partaj al productiei (PSA), un aranjament potrivit caruia costurile sunt platite si inainte ca statul rus sa acumuleze venituri. "Acest acord este valabil in continuare", a declarat pentru Reuters sursa din mediul industial.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri