Cotidianul saudit Al Hayat a citat in editia de luni anumite surse din cadrul Organizatiei tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) care au declarat ca organizatia nu va modifica plafonul de productia cu ocazia intrunirii din aceasta saptamana de la Abuja.
Conform cotidianului saudit, OPEC se va intruni din nou in ianuarie 2007 pentru a analiza starea pietei mondiale a petrolului, informeaza NewsIn.

"Surse de nivel inalt din cadrul OPEC au declarat ca intrunirea de joi din Nigeria nu se va decide reducerea productiei si nici nu se va modifica in vreun fel nivelul oficial al productiei, stabilit de organizatie la ultima intrunire", a precizat cotidianul saudit. "Aceste surse se asteapta ca intrunirii de la Abuja sa-i urmeze o intrunire extraordinara ce va avea loc la Viena la sfarsitul lunii ianuarie, pentru a analiza situatia pietei", a adaugat cotidianul Al Hayat

Organizatia se va intruni joi in Abuja, capitala Nigeriei, pentru a decide daca se va reduce, suplimentar, nivel de productie petroliera, fata de scadere precedenta cu 1,2 milioane de barili pe zi a productiei de petrol, decisa in luna octombrie si aplicata incepand cu data de 1 noiembrie, pe fondul scaderii accentuate a preturilor.

Presedintele OPEC, Edmund Daukoru, a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca va sustine o reducere suplimentara a acestui plafon, drept raspuns tendintei globale de acumulare de rezerve substantiale, un inalt oficial al OPEC a adaugand ca exista o "mare posibilitate" in ceea ce priveste aplicarea unor noi reduceri, indiferent de pretul petrolului, pentru a preveni tendinta la care se referea presedintele OPEC.

Conform cotidianului saudit Al Hayat, sursele din cadrul OPEC au declarat ca statele membre ale organizatiei ar trebui sa se supuna limitelor de productie existente pentru a contribui la eliminarea surplusului de pe piata. Sursele au precizat ca Arabia Saudita, principalul producator mondial de petrol, si-a redus productia cu 450.000de barili pe zi, mai mult decat nivelul impus de OPEC, de 380.000 de barili pe zi.

Un sondaj efectuat de Reuters arata ca zece din statele membre ale organizatiei au aplicat reduceri ale productiei ce acopera aproximativ doua treimi din cantitatile pe care OPEC le-a impus incepand cu luna noiembrie. in total, productia a fost redusa cu 785.000 de barili pe zi, cu 600.000 de barili pe zi peste plafonul cerut de OPEC, ce stabilise un plafon total de productie de 26,3 milioane de barili pe zi.

Arabia Saudita, al carui puternic ministru Ali al-Naimi a mentionat nivelul ridicat al productiei, a emis cele mai puternice semnale in ceea ce priveste o noua reducere a plafonului de productie, declarand principalilor companii de rafinare din Asia ca le va scadea oferta in cursul lunii urmatoare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri