Autoritatile locale au cea mai mare responsabilitate in implementarea proiectelor din fonduri structurale pentru ca o mare parte din acesti bani va fi distribuita la nivel local, a declarat ministrul finantelor publice, Sebastian Vladescu.
Prezent la o conferinta pe tema fondurilor structurale, ministrul finantelor a spus ca s-au facut pasi pentru descentralizarea fondurilor, ceea ce va permite efectuarea platilor si realizarea proiectelor intr-un ritm mai rapid, informeaza NewsIn.

Ministrul lucrarilor publice, Laszlo Borbely, prezent si el la eveniment, a adus unele completari referitoare la proiectul de descentralizare, propus de Guvern. Borbely a precizat ca exista un set de propuneri in acest sens la mai multe ministere (Administratie, Agricultura si Educatie) care vor fi prezentate in Guvern in perioada urmatoare.

Tema descentralizarii a fost pusa in discutie de catre directorul general a DG Employment al Comisiei Europene, Peter Jorgensen, care a afirmat ca descentralizarea autoritatilor publice este imperativa in procesul de absorbtie a fondurilor UE. "Transferarea deciziei la nivel local este necesar pentru ca aceste structuri stiu unde trebuie sa foloseasca cel mai bine fondurile pentru a se dezvolta", a spus Jorgensen.

Autoritatile locale trebuie sa contribuie financiar cu 2% din valoarea proiectului, restul pana la 15 sau 30 de procente urmand sa fie finantat de la bugetul de stat. Procentul a fost decis de catre Guvernul Romaniei pentru ca de multe ori institutiile locale nu au suficienti bani pentru a atrage fonduri. Costurile de cofinantare pot creste de la 2% pana la cinci sau zece procente, in cazul autoritatilor publice, prin adagarea altor costuri pentru realizarea proiectelor care nu intra in categoria celor suportate de Comisia Europeana.

Sebastian Vladescu a mai afirmat ca fondurile care se vor cheltui cel mai rapid dupa aderare vor fi cele destinate resurselor umane, IMM-urilor si competitivitatii, in timp ce pentru fondurile de coeziune gradul de absorbtie va fi mai redus in prima faza, din cauza duratei mari a procedurilor birocratice. Ministrul a spus ca atunci cand face aceste afirmatii se bazeaza pe experienta avuta cu fondurile de preaderare Phare si ISPA..

Ministerul Finantelor Publice va transmite in ianuarie programele operationale pe baza carora Comisia Europeana va demara alocarea de fonduri structurale. Documentul va fi analizat de Comisie si negociat cu partea romana, procesul putand sa dureze intre doua si patru luni, in functie de observatiile expertilor europeni. Autoritatile romane au transmis in doua randuri, in aprilie si octombrie, aceste documente in format draft, astfel incat sa le poata imbunatati pana la momentul transmiterii oficiale. Transmiterea oficila a programelor operationale de dezvoltare se poate face numai dupa ce Romania va deveni stat membru al UE.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri