Antreprenorii romani ar dezvolta afaceri profitabile cu cladiri usoare Lumea Noua ofera locuinte pentru toate buzunarele. La noi, criza locativa afecteaza segmente largi de populatie.
Trei dormitoare, baie, grup sanitar, garaj pentru o masina, 54.900 dolari. Trei dormitoare, doua bai, de livrat la cheie contra sumei de 39.970 $. O locuinta similara, dar cu garaj pentru doua masini, semineu in living si teren de un acru se vinde cu 64.500 $. Acestea sunt cateva anunturi inserate in publicatia "Homes Real Estate", editata de Re/Max, o companie imobiliara din SUA. Iata, asadar, ca americanii au de unde sa-si cumpere case ieftine. In Romania, cu 40.000 $ abia daca mai gasesti un apartament in Drumul Taberei. Iar un american de rand castiga vreo 2.000 $ pe luna, nu 200, ca romanul.

Apartamente de lux cu 5 milioane $

Dar de aici nu putem trage concluzia ca piata lor e mai jos decat a noastra. "In Florida sunt si locuinte unifamiliale care pornesc de la 70.000 $, dar si blocuri turn cu apartamente luxoase, de 700 mp, care costa 3-5 milioane $", ne spune Catalin Dimofte, director de marketing la Florida Investment, firma care intermediaza tranzactii imobiliare pe costa de Est a Americii.

Zonele situate langa Atlantic se afla in plina dezvoltare. In general, lumea face banii in marile orase din Nord, apoi vine si se stabileste in Sud, unde clima e calduroasa. In ultimii 15 ani, populatia statului Florida s-a dublat. Ca peste tot in lume, amplasamentul prezinta o importanta deosebita. Lipsa accesului la ocean diminueaza valoarea unei proprietati cu 20%.

In SUA, cladirile ieftine se construiesc usor, in cateva saptamani sunt gata. O vila mai "teapana" (nu neaparat din caramida, ci din materiale moderne) ajunge pe la 200.000-300.000 $. Oricum, acolo s-a format o piata pentru oamenii cu venituri modeste.

Conjuncturi diferite, geografice si financiare

Pentru intreprinzatorii nostri ar fi probabil o afacere profitabila sa puna pe listele de oferte locuinte la preturi mici si care se livreaza repede la cheie. Trebuie avut grija insa la riscurile seismice, destul de ridicate in zonele din Romania. Pe de alta parte, castiguri convenabile s-ar scoate in special din activitati de anvergura. Numai cine are marfa consistenta isi permite sa vanda ieftin, acumuland venituri substantiale din mai multe produse (in cazul de fata, imobile).

Ar mai fi nevoie si de un sistem dinamic, cu legislatie convenabila pentru asemenea operatiuni. La americani, langa vila mai primesti si un teren de cateva sute de metri patrati. Antreprenorii preiau suprafete intinse, le parceleaza si construiesc pe loturile astfel rezultate. Iar atragerea clientilor nu pare o problema foarte spinoasa, atunci cand creditele ipotecare au dobanzi in jur de 6% pe an. La noi, dobanda in valuta oscileaza intre 9 si 11%.

Tehnologii rapide, taxe mici

"Preturile scazute ale unor case din SUA se explica in primul rand prin tehnologiile de constructie. De exemplu, pe o fundatie mica (de 20-30 cm) se asaza o cladire mobila, pe structura de lemn cu pereti de rigips. Dar, mai apar si alte cauze. Americanii au taxe mici, TVA difera de la stat la stat, dar oricum e sub 10%. La ei, se poarta economia de scala: o firma realizeaza multe case, nu una la 3-4 luni, deci antreprenorii isi permit sa practice adaosuri reduse".
Catalin Dimofte, director de marketing la Florida Investment
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri