Companiile straine de pe piata chineza a asigurarilor au inregistrat, in primele 10 luni ale anului 2006, un volum total de afaceri de 19 miliarde yuani (2,4 miliarde dolari), in conditiile liberalizarii pietei chineze fata de investitorii straini.
Din ce in ce mai multe companii straine de asigurari vor intra pe piata chineza, pe masura ce China isi deschide piata de asigurari catre jucatorii straini, ca urmare a acordului semnat de statul chinez cu Organizatia Mondiala a Comertului (World Trade Organisation - WTO), informeaza NewsIn. Cu toate acestea, companiile straine din domeniul asigurarilor se confrunta, in continuare, cu o seama de restrictii. Acestora nu li se permite, inca, sa vanda polite de asigurari auto obligatorii, intrucat guvernul chinez nu a fost de acord, la semnarea, in 2001, a acordului cu WTO, sa permita jucatorilor straini din domeniu sa activeze pe piata asigurarilor obligatorii din China.

Companiile straine care intentioneaza sa intre pe piata asigurarilor de viata din China nu pot face acest lucru decat in conditiile in care se asociaza cu companii chineze de profil si nu pot detine o participatie mai mare de 50% din actiunile unei companii de asigurari de viata.

"Industria asigurarilor a actionat ca un adevarat deschizator de drumuri in ceea ce priveste liberalizarea pietelor financiare chineze", a declarat presedintele comisiei de supraveghere a asigurarilor din China (China Insurance Regulatory Commission - CIRC), Meng Zhaoyi, citat de agentia Xinhua. Potrivit datelor CIRC, pe piata chineza a asigurarilor activeaza, in prezent, 47 de companii straine din 15 tari, care detin 121 de sucursale pe tot teritoriul Chinei.

La sfarsitul anului 2005, companiile straine detineau o cota de 6,92% din piata chineza a asigurarilor, cu 5,34% mai mult decat detineau inainte ca statul chinez sa semneze acordul cu WTO. in ultimii cinci ani, pe piata chineza a asigurarilor au patruns capitaluri straine in valoare de 60 miliarde yuani (7,69 miliarde dolari), prin intermediul deschiderii de subsidiare, al infiintarii de societati mixte si al cumpararii de actiuni la societati chineze de asigurari.

Potrivit directorului CIRC, Meng Zhaoyi, China va incuraja companiile straine de asigurari sa cumpere actiuni la societatile chineze de asigurari, ca investitori strategici si sa de dezvolte mai ales pe segmentele de asigurari de raspundere civila, agricole, medicale si de echipamente industriale. Totodata, China este interesata ca societatile straine de asigurari sa patrunda pe piata din nord-estul Chinei, nucleul industrial traditional al tarii, si sa contribuie la dezvoltarea economica mai echilibrata a regiunilor Chinei.

Asiguratorul german Allianz si-a deschis, recent, a patra sucursala in China, la Chendu, capitala provinciei Sichuan din sud-vestul tarii, regiune aflata in plin avant economic, dupa ce, anterior, deschisese alte trei sucursale in China, in parteneriat cu asiguratorul local CITIC Trust & Investment Co Ltd, in Shanghai, precum si in provinciile Guangdong si Zhejiang. Allianz a infiintat, in 1999, o companie mixta de asigurari de viata in China, alaturi de CITIC Trust & Investment Co Ltd, sub numele de Allianz China Life Insurance Company Ltd. Allianz a fost prima companie europeana de asigurari care a primit aprobarea sa infiinteze o societate mixta pe piata chineza

In luna martie a acestui an, CIRC a emis o norma care permite companiilor de asigurari din China sa efectueze investitii indirecte in proiecte de infrastructura, in reteaua de drumuri, comunicatii, in energie, planificare urbana si protectia mediului. Totodata, Consiliul de Stat al Chinei a aprobat un plan de investitii de 40 de miliarde de yuani (peste 4 miliarde euro) in proiectul liniei ferate expres Beijing-Shanghai, proiect in care sunt implicate mai multi asiguratori de top ai Chinei, printre care China Life Insurance Co. Ltd., Ping An Insurance Group Co. si PICC Property and Casualty Co. in iulie 2006, Ping An Insurance a investit in mai multe linii expres urbane din provincia Shanxi.

Comisia de supraveghere a asigurarilor din China analizeaza, in prezent, in vederea autorizarii, mai multe prospecte de fonduri de investitii, create de companiile chineze de asigurari. Potrivit publicatiei China Knowledge, opinia dominanta a mediului de afaceri chinez este aceea ca societatilor de asigurari ar trebui sa li se permita sa efectueze investitii mai de anvergura in sectoarele industriale ale tarii, in pofida riscurilor mai accentuate implicate de acest tip de investitii.

Companiile chineze de asigurari au, in prezent, detineri in valoare de circa 6,3 miliarde dolari in economia chineza, potrivit datelor CIRC. Potrivit acordului semnat cu Organizatia Mondiala a Comertului, China trebuie sa isi deschida cu totul pietele financiare pentru investitorii straini, pana la sfarsitul anului 2006.

Afacerile de pe piata chineza a asigurarilor au atins nivelul de 42,8 miliarde dolari (342,43 miliarde yuani) dupa primele sapte luni din 2006, dupa ce, pe primul semestru al anului, inregistrasera valoarea de 38,5 miliarde dolari, potrivit Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor din China. Piata asigurarilor de viata din China este dominata de compania China Life, cu o cota de piata de 44,7% la sfarsitul anului 2005, iar cea a asigurarilor generale, de compania PICC Casualty and Property Company, cu o cota de piata de 51,5% la sfarsitul anului trecut, potrivit datelor reasiguratorului elvetian Swiss Re. in China erau inregistrate, in martie 2006, 93 de companii de asigurari, iar cele mai importante societati de reasigurare de pe piata globala, printre care Swiss Re, Cologne Re, Munich Re si Lloyd's, detin subsidiare in China.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri