Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) a decis sa-si reduca din nou productia, cu 500.000 de barili pe petrol pe zi, incepand din data de 1 februarie, a declarat ministrul petrolului din Qatar, Abdullah al-Attiyah, citat de Reuters.

"Este o decizie conforma asteptarilor", a declarat directorul de la Petromatrix din Elvetia, Olivier Jacob,. care a adaugat ca "nu cred ca schimba ceva in prezent, deoarece, in cazul in care pretul petrolului creste, ei nu vor implementa reducerea productiei, iar daca pretul petrolului scade prea mult, atunci vor incerca sa reduca din nou productia, lucru, de asemenea, de asteptat.

Jacob a concluzionat ca "daca in prezent ar exista o reducere reala a productiei, atunci am putea sa credem vestilr, insa eu nu au putut implementa reducerea precedenta, cu toate ca pretul a scazut sub 60 de dolari pe baril, prin urmare este greu de crezut ca vor aplica reduceri aditionale, in cazul in care pretul dolarului ramane peste 60 de dolari".

Pe de alta parte, analistul independent Geoff Pyne a declarat ca OPEC vrea sa decreteze o reducere, insa multi dintre membrii cartelului nu vor sa-si reduca productia. Acesta crede ca rezultatul dezbaterii este "un compromis care sa reconcilieze cele doua pareri diferite legate de ceea ce ar trebui sa faca grupul".

"Reducerea de la 1 februarie isi are sensul, deoarece va influenta livrarile din luna martie. OPEC estimeaza, aproape in totalitate, ca cererea pentru petrol mai slaba in al doilea trimestru este factorul determinanzt al noii reduceri. Factorul interesant va interveni cand cererea de petrol a rafinariilor va creste din nou, in Bazinul Atlantic, inaintea sezonului calatoriilor din vara", a apreciat analistul de la BNP Paribas, Harry Tchilinguirian.

Analistul Barclays Capital, din Londra, Kevin Norrish, a estimat, la randul sau, ca "reducerile precedente vor avea deocamdata, ca rezultat, o inchidere semnificativa a pietei, insa sunt suficiente pentru a ridica pretul petrolului cu mult peste asteptarile OPEC de a mentine pretul barilului de petrol peste limita de 60 de dolari".

"O noua reducere in februarie ar face ca piata sa se inchida si mai mult si ca pretul sa creasca. Previziunile noastre pentru pretul petrolului sunt de 80,20 de dolari pe baril, in medie, pentru al treilea trimestru din 2007, la bursa din New York. Cred ca noua reducere ne face si mai increzatori in estimarile noastre", a adaugat Norrish, potrivit NewsIn.

Pretul petrolului creste cu un dolar, dupa anuntul OPEC

Pretul petrolului a castigat ieri mai mult de un dolar, dupa ce Organizatia tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a decis reducerea cu inca 2% a productiei de petrol, de la 1 februarie 2007. Contractele pentru petrol, cu termen la inceputul lui ianuarie, au crescut, pe piata americana, cu 1,03 dolari, la valoarea de 62,40 de dolari/baril, la ora 15:21 GMT.

Petrolul Brent a urcat cu 92 de centi, la valoarea de 62,25 de dolari, desi analistii ezita asupra sensului reducerii productiei de petrol, care pare un compromis intre tendintele radicale si cele moderate din cadrul OPEC.

"OPEC vrea sa semnalizeze reducerea, dar multe state membre nu vor sa isi reduca productia. Este un fel de zaharel care se plimba pe piata si reconciliaza cele doua puncte de vedere referitoare la ce ar trebui sa faca OPEC", a spus analistul independent pentru petrol, Geoff Pyne.

"Nevoia pentru inca o reducere a productiei este dovada sigura ca grupul nu s-a conformat reducerilor de productie hotarate ultima data. Deci, de ce aceia care au redus productia de prima data ar trebui sa o faca din nou?", a spus Pyne.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri