Comisia Europeana are puterea sa domoli practicile din ce in ce mai monopoliste ale gigantului rusesc Gazprom, daca acestea incalca legea Uniunii Europene, a declarat ministrul suedez de externe Carl Bildt, informeaza NewsIn. "Comisia a demonstrat ca-si poate folosi autoritatea in chestiunea competitiei impotriva Microsoft si General Electric si o poate folosi, daca va fi necesar, si impotriva Gazprom", a declarat Bild intr-un interviu pentru Reuters.

Cea mai severa sanctiune a autoritatii pentru competitie a Uniunii Europene este sa interzica unei companii afacerile in interiorul UE, daca s-a dovedit ca aceasta nu respecta legile europene. Amenintarea a functionat in cazul unor companii precum General Electric Co. si Microsoft Corp., deoarece acestea fac afaceri in interiorul blocului european, spune Reuters. insa, in intreaga lume autoritatile competitiei au fost remarcabil de ineficiente in actiunile lor impotriva intelegerilor evident anticompetitionale ale cartelului tarilor exportatoare de petrol grupate in OPEC, a adaugat Reuters.

Ingrijorarile privind statutul dominant de furnizor de gaze al Europei, pe care-l are Gazprom, au crescut in acest an in timpul unei dispute in jurul pretului cu Ucraina si in urma amenintarilor gigantului rus, potrivit carora ar putea sa-si livreze gazul in alta parte, in caz ca vest-europenii ii blocheaza expansiunea pe continent.

Gazprom are unele companii mixte in UE si face pasi spre extinderea in sistemul de distributie european, care includ o serie de acorduri pe care piata se asteapta sa le semneze marti cu Gaz de France.

Intrebat daca Moscova foloseste energia ca un mijloc de a controla Europa, Bild a raspuns ca Rusia vede in mod clar energia ca o componenta importanta a pozitiei sale globale. "Ei (nr. rusii) nu mai sunt puterea militara care erau...dar sunt in mod cer o putere semnificativa in termenii resurselor energetice, in special ai gazului", a declarat ministrul de centru dreapta, fost premier al Suediei.

"Ei au o abordare din ce in ce mai monopolista a exploatarilor resurselor lor de gaze si au existat tendinte sa-si extinda aceasta atitudine monopolista dincolo de granitele Rusiei. Asta este o atitudine contrara principiilor pe care le avem noi in Uniunea Europeana", a spus Bildt.

El a mai spus ca in ianuarie Comisia Europeana ar trebui sa publice o propunere privind politica energetica si ca spera ca aceasta va insista asupra necesitatii de a avea piete ale energiei deschise, competitive si transparente. Bruxelles-ul face presiuni asupra Rusiei pentru ca aceasta sa-si liberalizeze sectorul de gaze, dar presedintele Putin a declarat ferm ca acesta nu este o preocupare a viitorul imediat, oricat de mult insista UE in acest sens, a mai spus Reuters.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri