Agentia de rating financiar Fitch Ratings a anuntat ca noile propuneri prin care grupul anglo-olandez Royal Dutch Shell va ceda controlul proiectului energetic Sakhalin-2 grupului rus Gazprom ar putea afecta strategia de inlocuire a rezervelor Shell, conform fitchratings.com.

"insa impactul modificarii ratingului Shell va depinde de amploarea schimbarilor pe care grupul Gazprom le va face in schimbul a 30% din Sakhalin-2 si de posibilitatea ca Shell sa mentina controlul operational al proiectului, aici adaugandu-se eventualele modificari ale acordului de partajare a productiei, ce ar putea fi impuse odata cu finalizarea acestei tranzactii", a declarat citat de NewsIn, directorul echipei specilaizate in probleme energetice a grupului Fitch, Thomas Baumeister.

Un alt factor important in ceea ce priveste ratingul Shell este si modalitatea in care se va finaliza disputa intre proiectul Sakhalin-2 si agentia de protectia mediului a ministerul rus al resurselor naturale, aceasta agentia amenintand cu demararea unor procese prin care sa ceara daune de peste 10 miliarde de dolari de la acest proiect energetic, suma ce s-ar putea majora pana la 30 de miliarde de dolari pana in martie 2007.

Momentan se stie ca participatiunea Shell din Sakhalin-2 se va reduce pana la 25%, de la 55%, in timp ce cei doi parteneri niponi ai Shell, Mitsui & Co. si Mitsubishi Corp, isi vor reduce participatiunile pana la 15%, respectiv 10%, drept urmare monopolul rus de gaze naturale Gazprom va prelua de facto controlul acestui proiect.

Avand in vedere importanta proiectului Sakhalin-2 in strategia Shell de inlocuire a rezervelor, o pierdere de asemenea amploarea ce ar afecta nivelul productiei si rezervele conform acordului de partajare a productiei nu ar fi deloc benefica eforturilor grupului anglo-olandez de a recupera distanta fata de alte companii petroliere in ceea ce priveste plasamentul rezervelor si limita operationala a acestora, un parametru important de evaluare a perspectivelor de crestere pe termen lung ale unei mari companii petroliere.

Sakhalin-2 este al patrulea proiect, ca dimensiune, dezvoltat de Shell, dintr-un total de noua, atat in ceea ce priveste rezervele ( 1,398 miliarde de barili de petrol)cat si a valorii nete (4,85 miliarde de dolari). Atunci canf proiectul va fi finalizat, se estimeaza ca va avea o capacitate anuala de 9,6 milioane de tone de gaz natural lichefiat.

Fitch anunta ca Shell ar putea sa respecte termenul limita privind data de demarare a livrarilor de gaz natural lichefiat din Sakhalin-2, in 2008, prin rezolvarea disputelor sale legale din Rusia odata cu acordul ce cedare a controlului acestui proiect grupului rusesc Gazprom. O reducere a paticipatiunii Shell din acest proiect ar putea duce si la deconsolidarea acestui proiect, ceea ce reprezinta o optiune atragatoare pentru Shell, care nu dezvaluie costrurile de dezvoltare decat in cazul proiectelor consolidate.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri