Toti cei noua membri ai Comitetului de Politica Monetara al Bancii Angliei au votat pentru pastrarea, in decembrie 2006, a ratelor dobanzii de politica monetara la 5%, dar au avut pareri diferite despre riscurile care influenteaza previziunile de inflatie.

Membrii Comitetului de Politica Monetara al Bancii Angliei considera ca e posibil ca inflatia sa scada in 2007, deoarece dispare efectul preturilor mari ale energiei, dar acestia sunt inca ingrijorati ca o majorare pe termen scurt ar putea creste salariile la inceputul anului, arata procesele verbale ale sedintelor din 6 si 7 decembrie, publicate miercuri si citate de Reuters.

Votul unanim a fost asteptat, iar economistii spun ca urmatoarea mutare legata de ratele dobanzii de politica monetara va depinde de urmatoarea runda de plati. "Pe termen scurt, salariile vor avea o influenta accentuata asupra ratelor dobanzii. Daca rezultatele de la sfarsitul anului sunt bune, confirmand asteptarile, este posibil ca membrii comitetului de politica monetara sa pastreze aceleasi rate ale dobanzii", a spus potrivit NewsIn, Philip Shaw, economist principal la Investec.

Membrii pro-crestere a ratelor dobanzii au fost ingrijorati, deoarece exista riscuri de majorare generate de accelerarea aprecierii monedei, investitii, de dezvoltarea pietei imobiliare si de asteptarile legate de inflatie.

Pentru membrii comitetului care au pledat pentru moderatie grijile principale sunt legate de prognozele de crestere economica in Statele Unite ale Americii, deoarece piata imobiliara americana a incetinit, la fel ca si piata muncii, iar cheltuielile interne au crescut sub media din Marea Britanie.

Membrii Comitetului de Politica Monetara au vrut si sa vada care va fi impactul asupra economiei al majorarii ratelor dobanzii de politica monetara din august si noiembrie.

Rezultatele pentru cheltuiala interna au fost contradictorii, confirmand previziunile din noiembrie ale membrilor Comitetului de Politica Monetara, in timp ce preturile locuintelor au crescut mai repede decat se astepta, imprimand riscuri de accentuare a inflatiei si de crestere a cheltuielilor, arata procesele verbale ale sedintelor.

Alte rezultate publicate miercuri arata ca puterea pietei imobiliare este influentata de raportul Asociatiei Bancherilor Britanici (British Bankers' Association) care indica cresterea imprumuturilor ipotecare in noiembrie.

Comitetul de Politica Monetara a fost relativ echilibrat referitor la deprecierea dolarului care a tinut titlurile din presa in ultimele saptamani, spunand ca vad deprecierea "in contextul ajustarii in scadere pe termen lung fata de anii trecuti si a dezechilibrelor implicite ale economiei lumii".

Rezultatele economice ale lumii nu s-au schimbat mult de la previziunile din noiembrie. Rezultatele americane au fost contradictorii dar consistente cu "o reducere temporara si modesta a cresterii, mai degraba decat o incetinire acuta sau prelungita", se spune in procesele verbale, citate de Reuters.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri