Agentia de evaluare a riscurilor financiare Fitch a acordat institutiei financiare Agricultural Bank of Greece (ATEbank), actionarul majoritar al Mindbank, un rating al datoriilor pe termen lung de "BBB+", cu o perspectiva stabila, a anuntat institutia. Ratingul atribuit datoriilor pe termen scurt ale ATEbank este de "F2", cel individual "C/D". Ratingul de sprijin a fost mentinut la "2".

Ratingurile pe termen lung, scurt si de sprijin arata potentialul ajutor pe care banca l-ar putea primi in caz de nevoie de la statul elen, care detine 77,32% din titlurile bancii, fara posibilitatea de a-si diminua participatia sub 51%. "Desi o reducere a participatiei statului sau o revocare a actului constitutiv (n.r. care obliga statul sa pastreze minimum 51%) par a fi probabile, agentia se asteapta ca statul grec sa sprijine pe terment mediu ATEbank, datorita trecutului dintre cele doua parti si a legaturilor curente cu guvernul", se spune in comunicatul Fitch, citat de NewsIn. Ratingul individual arata ca banca elena are o lichidiate buna, o profitabilitate tot mai buna si o afacere puternica pe partea depozitelor populatiei.

"Desi mai exista o diferenta clara intre ATEbank si alte banci grecesti mai eficiente din punct de vedere al calitatii activelor sau a afacerii pe sectorul retail, managemntul bancii a inceput sa atace tema slabiciunii bancii, ceea ce Fitch vede ca pe un lucru bun", a spus directorul grupului Institutii Financiare din cadrul Fitch, Cristina Torrella.

Profitabilitatea bancii s-a imbunatatit, in anul acesta si 2005, datorita cresterii puternice a creditelor, mai ales a celor ipotecare, si a gestionarii mai bune a costurilor. Cu toate acestea banca ramane in urma celor mai multe banci mai mari din Grecia la capitolul profitabilitatii operationale, spune Fitch. Calitatea activelor este foarte slaba, insa este in curs de imbunatatire, au afirmat analistii Fitch.

Institutia financiara romaneasca Mindbank a fost preluata de ATEbank in iunie, valoarea totala a tranzactiei depasind 32 milioane euro, potrivit oficialilor eleni. Preluarea Mindbank este prima tranzactie facuta de ATE in afara pietei grecesti si face parte din strategia bancii de a-si stabili o prezenta substantiala in zona balcanica. Institutia financiara vrea sa-si foloseasca experienta in distributia fondurilor europene si in servicii acordate firmelor mici si mijlocii.

Banca elena a anuntat ca intentioneaza sa majoreze capitalul Mindbank, sa reorganizeze banca, sa introduca cele mai performante sisteme de dezvoltare a activitatilor si tehnologiilor si sa extinda rapid reteaua actuala de agentii in urmatorii trei ani. Mindbank avea active de 302 milioane lei (85,4 milioane euro), care ii asigurau o cota de 0,2% din piata romaneasca la finalul lunii septembrie 2006, potrivit statisticilor bancii centrale. Banca se afla pe a 30-a pozitie, in functie de valoarea activelor. ATEbank detine 57% din capitalul social al bancii romanesti.

ATEbank este a patra banca din Grecia dupa active si detine o cota de piata de 8% din piata creditelor locale si de 10% din cea a depozitelor. Banca are o prezenta puternica pe sectorul agricol, insa are o prezenta importanta si pe pietele corporate si de credite ipotecare. Creditele mai profitabile pentru intreprinderile mici si mijlocii si de consum sunt reprezentate oarecum slab in portofoliul de credite al bancii, remarca Fitch.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri