Rata anuala a inflatiei din Germania a scazut in mod neasteptat in decembrie, deoarece companiile au rezistat tentatiei de a crester preturile inaintea majorarii, cu 3%, a taxei pentru valoarea adaugata, programata la inceputul anului viitor, scrie Reuters citata de NewsIn.

Nivelurile sub estimari in cea mai mare economie europeana sugereaza ca asteptarile ca inflatia zonei euro sa se mentina la 1,9% in aceasta luna ar putea excesiv de prudente, sustin economistii.

Inflatia a incetinit, in Germania, la 1,4%, in decembrie, de la 1,5% in noiembrie, potrivit calculelor nationale (CPI), au indicat datele provizorii oferite, vineri, de Biroul Federal de Statistica (BFS).

Tot potrivit CPI, nivelul preturilor a fost, in luna decembrie, de 0,8%, cu 0,2% mai putin decat se estimase.

Pe de alta parte, potrivit indicelui de preturi pentru armonizarea preturilor din Germania cu cele din Uniunea Europeana (HICP), inflatia s-a mentinut, in decembrie, la 1,5%, iar preturile au crescut, in aceasta luna, cu 1%, mai informeaza biroul german de statistica.

Intr-un sondaj Reuters efectuat saptamana trecuta, estimarile medii au indicat ca CPI va inregistra o accelerare a inflatiei cu 0,1% in aceasta luna, pana la 1,6%.

Indicii pentru preturi din Germania ofera primele informatii despre tendintele inflatiei la nivelul extins al spatiului euro. Media previziunilor economistilor, dintr-un sondaj Reuters provizoriu din aceasta saptamana, a indicat ca inflatia din zona euro in decembrie va fi neschimbata fata de luna precedenta.

Economistii mai estimeaza ca rezultatele mai scazute decat previziunile privind Germania sugereaza ca exista o posibilitate ca inflatia in zona euro sa scada, cu 0,1%, pana la 1,8%, cu toate ca majoritatea a aderat previziunii de 1,9%.

"Rezultatele germane ridica posibilitatea unor riscuri de scadere a ratei inflatiei in zona euro", a declarat economistul de la BarclaysCapital, Nick Matthews. Acesta a adaugat ca "estimarile mele sunt ca ratele vor fi neschimbate, cu toate ca rezultatele germane au fost mai scazute".

Economistul de la Goldman Sachs, Dirk Schumacher, a declarat ca exista putine indicii ca inflatia va creste pe fondul apropierii cresterii taxei garmane. "Exista discutii daca firmele au inceput deja sa ridice preturile", a declarat Schumacher, care a adaugat ca "daca ne uitam la ultimele luni este greu sa gasim astfel de dovezi iar inflatia este mai mult sau mai putin stabila".

Cu toate acestea, economistul de la UniCredit, Alexander Koch, a declarat ca majorarea taxei pe valoarea adaugata germana ar putea impinge inflatia germana peste 2,5%, in primul trimestru al anului viitor.

"Ar fi trebuit sa vedem, in decembrie, calmul dinaintea furtunii", a spus acesta, adaugand ca "oricum, efectul ar trebui sa fie temporar si inflatia ar trebui sa scada din nou in cursul lui 2007".

Inflatia medie din Germania a fost de 1,7% in acest an, potrivit rezultatelor, fata de 2% in 2005.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri