Bulgaria a incheiat anul 2006 cu un excedent bugetar de 3,6%-3,7% din produsul intern brut, mai mult decat estimarile guvernamentale, ce mizau pe un surplus de 3,5% din PIB, a declarat ministrul bulgar de finante, Plamen Oresharsk.
Datele finale sunt asteptate la sfarsitul lui ianuarie. Bulgaria a beneficiat, in 2005, de un surplus de 2,5% din PIB. "Surplusul bugetar se afla in limitele preliminare stabilite, de peste 3% din PIB, anul acesta fiind de aproximativ 3,6%-3,7% din PIB", a declarat Oresharshki intr-un interviu acordat cotidianului Standart.

Statul bulgar, care a aderat la 1 ianuarie 2007 la Uniunea Europeana, aprobase initial un buget echilibrat pentru 2006, insa apoi Oresharski a modificat obiectivul doar la cateva minute dupa ce legea a fost votata, prevazand un surplus bugetar pentru 2006 de 2,0%.

Acest plafon a fost din nou majorat pana la 3,0% din PIB si apoi chiar mai mult, Bulgaria majorandu-si substantial obiectivele de venit. "Acest rezultat este foarte bun avand in vedere cheltuielile pe care am fost nevoiti sa le facem pe fondul aderarii la Uniunea Europeana", a precizat Oresharski pentru cotidianul bulgar.

Bulgaria a adoptat in 1997 o politica monetara ce fixa valoarea monedei proprii de cea a monedei unice europene, in urma recomandarilor Fondului Monetar International, decizie ce elimina in mare parte posibilitatile bancii centrale din Bugaria de a influenta economia.

Aceasta decizia a transformat politica fiscala in principalul instrument de lupta impotriva riscurilor externe, precum deficitul bugetar substantial, care, conform estimarilor FMI, a atins in 2006 nivelul record de 15% din PIB.

Fondul Monetar International sustine politicile fiscale ale guvernului de la Sofia, insa criticii acestor politici declara ca acestea afecteaza contribuabilii si ofera guvenului posibilitatea efectuarii de plati unor parti ale caror proces de selectie nu poate fi controlat de catre parlament.

Bulgaria a aprobat pentru anul curent un surplus bugetar de 0,8% insa mizeaza pe un surplus de minim 2,0%, analistii fiind de parere ca Bulgaria ar putea depasi din nou acest plafon.







Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri