Grupul de rating financiar Fitch Ratings a declarat ca siguranta energetica a Uniunii Europene ar putea fi afectata negativ de disputa intre Rusia si Belarus, de aceasta data subiectul disputei fiind taxa de tranzit a petrolului rusesc prin teritoriul Belarusului.
Companie petroliera de stat din Belarus, Belneftekhim, notificase monopolul rus de transport petrolier Transneft ca incepand cu data de 1 ianuarie 2007 va impune o taxa de tranzit de 45 de dolari pe tona asupra petrolului rusesc.

Momentul in sine al anuntului a reprezentat o surpriza, avand in vedere ca Grupul de Coordonare al Gazului din cadrul Comisiei Europene s-a intrunit recent la Bruxelles pentru a lauda contractul pe cinci ani, privind furnizarea de gaze naturale, semnat intre Rusia si Belarus. Acest acord elimina posibilitatea unor intreruperi de livrare, precum cele din anul trecut, cand Rusia a sistat pentru o perioada livrarile de gaze naturale catre Ucraina, potrivit NewsIn.

"O eventuala decizie a Belarusului de a incerca sa recupereze o parte din pierderile cauzate de majorarea preturilor la petrol si gaze naturale nu ar trebui sa fie exclusa", a declarat directorul echipei de energie a agentiei Fitch, Jeffrey Woodruff. "Principalele probleme le reprezinta felul in care relatiile dintre Belarus si Rusia vor fi afectate si cum va reactiona Rusia la aceasta noua taxa de tranzit", a continuat acesta.

Rusia si Belarusul au semnat la sfarsitul anului 2006 un acord asupra livrarilor de gaz rusesc fostei republici sovietice, Minskul fiind de acord sa plateasca 100 de dolari pentru mia de metri cubi de gaz, fata de 105 cat solicitase initial concernul rusesc Gazprom.Seful concernului rusesc, Alexei Miller, a adaugat ca tariful de tranzit al gazului prin Belarus va creste de la 0,75 de dolari la 1,45 de dolari pentru 1.000 de metri cubi si 100 de kilometri de conducta.

Decizia Belarus de a impune o taxa de tranzit petrolului rusesc ce foloseste conductele sale, a reprezentat un soc pentru Kremlin si Fitch este de parere ca aceasta hotarare ar putea marca inceputul unui conflict mai serios intre cele doua state vecine, lucru ce in cele din urma va afecta siguranta livrarilor de petrol catre Uniunea Europeana.

Rusia a precizat ca aceasta taxa este in contradictie cu termenii acordurilor economice si comerciale intre cele doua tari, semnate in 1992 si ca Belarusul nu are nici un drept sa impuna aceasta taxa asupra unor bunuri care tranziteaza doar statul.

Momentan, aproximativ 40%, sau 2 milioane de barili pe zi de petrol rusesc este exportat prin intermediul conductei Druzhba (Prietenia) din Belarus catre Europa Centrala. Germania si Polonia sunt principalii beneficiari ai acestor exporturi, importand 500.000, respectiv 360.000 de barili pe zi.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri