Presiunile inflationiste ar putea intarzia intrarea Bulgariei in zona euro, in contradictie cu ambitiile statului de a adopta moneda unica in 2010, a declarat ministrul de finante bulgar, Plamen Oresarski.
Oficialii bulgari au repetat ca statul balcanic ar putea adera la ERM-2, etapa preliminara pentru adoptarea euro, la scurt timp dupa integrarea in Uniunea Europeana, intentionand sa adopte moneda unica la inceputul lui 2010. Cu toate acestea, Oresarski a declarat ca Bulgaria ar putea adopta euro "in doi, trei sau pana la cinci ani", in functie de evolutia preturilor, informeaza NewsIn.

"Este greu sa spunem cand, nu este clar, deoarece statul trebuie sa indeplineasca criteriile Tratatului de la Maastricht", a adaugat Oresarski. Acesta a continuat ca, in prezent, statul indeplineste patru criterii, iar pentru al cincilea trebuie sa vedem cum evolueaza preturile in urmatorii cativa ani.

Inflatia reprezinta principalul risc pentru intrarea Bulgariei in in zona euro. Statul bulgar a legat leva de euro si indeplineste criteriile de stabilitate monetara, datorie publica, convergenta pe termen lung a ratelor dobanzilor si deficite bugetare.

Oresarski a declarat ca guvernul condus de socialisti nu va folosi, in mod excesiv, politica fiscala stricta pentru a limita inflatia, sugerand ca Sofia ar putea intarzia adoptarea euro si dupa 2010.

Inflatia Bulgariei a fost estimata, in medie pentru 2006, cu putin sub 6,9% si este prevazuta sa scada pana la 4,4% in acest an, pastrandu-se, insa, cu mult peste maximumul impus pentru adoptarea euro, care este calculat ca o medie a celor mai scazute trei rate ale inflatiei din UE plus 1,5%.

Aceasta formula stabileste limita pentru inflatie la 2,6%, cu toate ca analistii cred ca Bulgaria ar putea ajunge la nivelul impus pana in 2009. Sofia ar trebui sa inceapa negocierile pentru intrarea in ERM-2, cu Bruxelles, luna aceasta. Bulgaria ar trebui, apoi, sa ramana in aceasta etapa pentru cel putin doi ani incheiati, pentru a putea adopta moneda unica.

Slovenia este singura tara, dintre cele zece foste state comuniste care au aderat la UE in 2004, care a adoptat euro, in data de 1 ianuarie 2007.Multe dintre celelalte state, precum Republica Ceha, Ungaria, Estonia si Letonia, si-au amanat planul de intrare in zona euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri