Inflatia anualizata, pentru preturile de consum din Bulgaria, s-a accelerat pana la 6,5%, luna trecuta, in comparatie cu 6,1% in noiembrie, din cauza cresterii cererii interne si a saltului preturilor la alimente care au precedat intrarea tarii in Uniunea Europeana.
Statisticile de luni au indicat ca rata inflatiei anualizate, care este unul dintre principalele obstacole, pentru Bulgaria, impotriva planurilor de adoptare a euro, a crescut de la 6,1% in noiembrie, dar a ramas neschimbata fata de rata de 6,5% din decembrie 2005.

Ultimele cifre s-au situat sub media previziunilor guvernamentale pentru sfarsitul anului, de 6,6-6,9%. Inflatia lunara a fost de 1,2%, fata de 0,8% in anul precedent. Analistii au estimat ca revizuirea regulilor de siguranta pentru lapte si carne, in conformitate cu standardele de procesare ale UE si cresterea cererii consumatorilor inainte de aderarea la UE au determinat majorarea preturilor.

"Totul se rezuma la pretul alimentelor. Cheltuielile pentru actualizarea procesarii produselor din carne si lapte au ridicat preturile", a declarat analistul pentru piete emergente de la ING, Agata Urbanska, dupa cum informeaza NewsIn. Reprezentantii ministerului de finante bulgar estimeaza ca indicatorul, ce reprezinta principala provocare a noului stat membru UE pentru tinta de adoptare a euro in 2010, va scadea pana la 3,1% pana la sfarsitul lui 2007.

Analistii au declarat ca o baza de comparatie ridicata, de la inceputul lui 2006, cand guvernul a majorat taxele pentru tigari si alcool, ar trebui sa tempereze inflatia in acest an, insa cresterile de preturi mai puternic controlate si costurile ridicate la energie ar putea contrabalansa acest efect. Multi bulgari se tem ca aderarea statului balcanic la UE ar putea duce la cresterea preturilor si analistii au declarat ca saltul pretului la alimente in decembrie este probabil rezultatul anticiparii aderarii, atat de retaileri, cat si de catre consumatori.

Preturile au crescut cu 2,5% fata de luna precedenta, in principal din cauza unei majorari de 13,8% a pretului legumelor si de 5,1% a pretului la faina. Preturile pentru bunurile nonalimentare au crescut cu 0,3%, dintre acestea pretul combustibililor crescand cu 3,6%. Bulgaria s-a bucurat de un nivel relativ scazut al inflatiei de cand a craportat leva la euro, in 1997, insa cresterile de preturi s-au accelerat in ultimii doi ani, in special din cauza unei majorari, la nivel global, a pretului la combustibil si a unor majorari regulate de taxe.

Bulgaria va incerca sa adere la ERM-2, o etapa preliminara de doi ani inaintea adoptarii euro, in prima jumatate a acestui an. Cu toate aceste, minisrul bulgar de finante a declarat ca nu va incerca reducerea cu orice cost a inflatiei pentru a atinge tinta de aderare la spatiul euro, stabilita pentru 2010. Bulgaria declara, la inceputul acestei luni, ca ar putea adopta moneda unica europeana in doi, trei sau cinci ani.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri