Actionarii Capitalia l-au reinstalat vineri in functie pe presedintele suspendat Cesare Geronzi, care a fost condamnat pentru frauda, o initiativa care ar putea dauna perspectivelor imediate ale bancii, ca tinta in procesul de consolidare din sectorul bancar italian, informeaza NewsIn.

Veteranul bancher italian, vazut de majoritate drept un conservator care nu renunta la independenta celei de-a treia banci din piata italiana, a fost condamnat pentru frauda in falimentul grupului hotelier si imobiliar Italcase-Bagaglino, luna trecuta, ceea ce a atras suspendarea acestuia din board.

Reinstalarea lui a fost, mai mult sau mai putin, asigurata de marti, cand o uniune a actionarilor Capitalia, ce detine peste 30% din banca iraliana s-a intalnit si a fost de acord sa-l sustina. Geronzi a primit, in cadrul votului de vineri, sustinerea actionarilor ce controleaza 37,22% din banca, in timp ce investitorii care detin 9,72% au votat impotriva acestuia.

In ciuda orientarii favorabile lui Geronzi, sustinerea lui de catre actionari a scazut comparativ cu reinstalarea acestuia de anul trecut, dupa o suspendare de doua luni, din cauza unor neregularitati financiare la compania de lactate Parmalat. La acel moment, 92% din voturi au fost in favoarea acestuia, fata de 79% in prezent. Alti doi direcotri suspendati, Roberto Colaninno si Ernesto Monti au fost, de asemenea, reinstalati.

Actiunile Capitalia au reactionat foarte putin la aflarea vestii, depreciindu-se cu 0,1%, pana la 6,96 de euro pe unitate, iar un trader a declarat pentru Reuters, ca reinstalarea lui Geronzia fusese deja luata in considerare in stabilirea pretului actiunilor.

Pretul actiunilor bancii au scazut la inceputul acestei saaptamani, cand pactul actionarilot l-a sustinut pe Geronzi si o banca de investitii a redus ratingul, spunand ca renumirea lui Geronzi in functie este o veste rea pentru Capitalia, deoarece potentialul de crestere al titlurilor Capitalia este "inghetat temporar".

Cu toate acestea, Capitalia este considerata una dintre putinele tinte de preluare atractive din Italia, dupa valul de fuziuni recente, iar unii analisti sustin ca numirea lui Geronzi nu face altceva decat sa amane inevitabilul.

Analistii au speculat daca ABN AMRO, cel mai important actionar al Capitalia il va sustine pe Geronzi, dupa ce anul trecut grupul a luat in considerare inaintarea unei oferte pentru Capitalia, numai pentru a fi apoi respins de catre Geronzi.

ABN l-a sustinut, in final, pe Geronzi, motivand ca interesele actionarilor sunt cel mai bine servite prin mentinerea stabilitatii. Singurul membru al pactului actionarilor, fundatia Manodori, s-a abtinut de la vot, marti, dar a dat, apoi, aprobarea pactului pentru a sustine reinstalarea lui Geronzi si in numele acesteia.

Printre putinii care au fost deschis impotriva reinstalarii lui Geronzi s-a numarat fundatia Cassa di Roma, al doilea cel mai mare actionar al bancii, cu 5,6%, care a sustinut ca Geronzi ar trebui sa demisioneze.

Fundatia le mai solicita si avocatilor sa stabileasca daca sustinerea lui Geronzi ar putea afecta valoarea partii Cassa di Roma in Capitalia, a precizat un avocat al fundatiei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri