Banca centrala a Ungariei a decis, luni, pastrarea ratelor dobanzii de politica monetara la 8%, a treia luna consecutiv, in conformitate cu asteptarile pietei, desi exista ingrijorari ca preturile si impozitele in crestere vor mentine inflatia accentuata
Decizia consiliului de politica monetara al bancii centrale a Ungariei a fost in conformitate cu asteptarile tuturor celor 19 analisti care au raspuns, saptamana trecuta, unui sondaj Reuters si a generat putine reactii in pietele monetare si de obligatiuni.

"Decizia nu a fost o surpriza. Banca centrala a Ungariei a adoptat o atitudine de expectativa si asteapta mai multe date viitoare, mai ales din sectorul salariilor si a indicelui preturilor de consum. Ne asteptam ca rata de baza sa stagneze, cu exceptia cazului in care fornitul se deprecizaa semnificativ sau statisticile salariale sunt dezamagitoare", a spus, potrivit NewsIn, Mariann Trippon de la CIB Budapesta.

Cursul forintului fata de euro a fost aproape neschimbat, cotatia fiind de 251,35 forinti/euro, dupa prezentarea deciziei privind mentinerea ratelor dobanzii de politica moentara.

Guvernatorul bancii centrale a Ungariei, Zsigmond Jarai a spus, la sfarsitul saptamanii trecute, ca este ingrijorat ca rata anuala a inflatiei ar putea ajunge la doua cifre, in termeni procentuali, in urmatoarele luni.

Pastrarea ratei dobanzii este sustinuta de conditiile economice

Decizia bancii centrale a Ungariei de pastrare a aceleiasi rate a dobanzii ar putea fi sustinuta de faptul ca politica monetara nu trebuie sa corecteze efectele deciziei guvernului ungar care au condus la o incalzire temporara a inflatiei, potrivit cotidianului financiar ungar Portofolio.

Politica monetara a bancii centrale a Ungariei nu trebuie sa echilibreze efectul reformelor fiscale guvernamentale, deoarece acestea aduc doar un singur soc de crestere a preturilor. Masurile guvernamentale, prin impactul pe care il au asupra cererii, vor scadea presiunile inflationiste pe termen mediu, mai degraba decat sa determine accentuarea lor.

O alta motivatie a deciziei bancii centrale a Ungariei ar fi data de faptul ca raportul forint/euro s-a intarit atat de mult, comparativ cu estimarile din noiembrie 2006 ale bancii centrale a Ungariei, incat au crescut mult sansele ca tinta indicelui preturilor de consum sa urce peste valoarea indicata in ultimul raport pentru inflatie al bancii centrale a Ungariei, potrivit aceleiasi surse. Potrivit majoritatii analistilor economici, inflatia in Ungaria se asteapta sa atinga nivelul anual de 8,7%, in februarie sau martie 2007, spune Reuters.

Tinta de inflatie a bancii centrale a Ungariei pe termen mediu este de 3%, potrivit Reuters. "Forintul mai tare si cresterea sentimentului investitorilor continua sa joace un rol pozitiv, la fel ca si posibila moderatie viitoare a preturilor petrolului. Grijile legate de presiunile inflationiste s-au accentuat, insa, de la ultima reuniune a consiliului de politica monetara din decembrie 2006, dupa cum au spus mai multi bancheri centrali la conferinta de presa de la sfarsitul saptamanii trecute", a spus Nicholas Kennedy, de la 4castweb din Londra, citat de publicatia financiara ungara Portofolio.

"Decizia a fost in conformitate si cu asteptarile noastre si cu consensul din piata", a spus Ills Tth, de la Budapeste Economics, citat de Portofolio. "Parerea noastra este ca banca centrala nu avea motive sa urce ratele dobanzii, dat fiind forintul tare si statisticile lunii decembrie pentru indicele perturilor de consum, care au fost in conformitate cu asteptarile", a mai spus Ills Tth.

Analistul Zsolt Papp, de la ABN Amro din Londra, considera si el ca mentinerea ratelor dobanzii nu a fost o surpriza, dar e posibil ca banca centrala a Ungariei sa urce ratele dobanzii cu 50 de puncte de baza in februarie sau in martie, in functie de reactia pietei financiare, potrivit aceleiasi surse.

Analistul Istvn Zsoldos de la Goldman Sachs, Londra a observat ca decizia consiliului de politica moentara nu a fost unanima si ca a existat o dezbatere legata de posibila majorare a ratelor dobanzii cu 25 de puncte de baza, relateaza Portofolio.

"Guvernatorul adjunct al bancii centrale, Auth, a spus, la conferinta de presa de dupa reuniunea consiliului de politica monetara, ca majorarea peste asteptari a preturilor reglementate va conduce la presiuni inflationiste mai accentuate in februarie si in martie decat au indicat estimarile anterioare. Banca centrala a Ungariei va incerca sa calmeze accentuarea presiunilor inflationiste", a mai spus Zsoldos, citat de Portofolio.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri