Elita mondiala din mediul economic si politic isi incepe la Davos reuniunea sa anuala, in prezenta a 24 de sefi de stat si de guvern, care vor discuta despre marile probleme de actualitate, de la Irak la schimbarile climatice.
Sub deviza "Sa imbunatatim starea lumii", cei 2.500 de invitati de la Forumul Economic Mondial care se vor aduna in statiunea din Alpii elvetieni urmeaza sa participe pana duminica la zeci de reuniuni pe teme diverse, beneficiind de protectia a sute de soldati din armata elvetiana, gata sa pareze orice amenintare din partea militantilor antiglobalizare.

Forumul, care va fi deschis de cancelarul german Angela Merkel, in timp ce premierul britanic Tony Blair va inchide lucrarile, va fi consacrat in mare masura chestiunilor diplomatice. Sunt prezenti sefii de stat din Africa de Sud, Brazilia, Iordania si Filipine, informeaza NewsIn. Ajuns la cea de-a 36-a sa editie, Forumul isi propune sa faciliteze dialogul intre irakieni. Mai multi oficiali cu rang inalt din aceasta tara ii vor insoti la Davos pe vicepresedintii Abdel Abdel-Mahdi si Tarek al-Hashimi.

Davosul are ambitia de a-i face sa urce la aceeasi tribuna pe presedintele palestinian Mahmoud Abbas si pe vicepremierul israelian Shimon Peres, care vine insotit de ministrul afacerilor externe, Tzipi Livni. Este anuntata, de asemenea, prezenta premierului libanez Fouad Siniora.

La Forum vor participa si personalitati considerate "lideri de viitor", cum ar fi probabilul succesor al lui Tony Blair, Gordon Brown, sau favoritul la alegerile prezidentiale ruse din 2008, Dmitri Medvedev. in schimb, nu au fost invitati niciunul dintre candidatii la alegerile prezidentiale din Franta, pentru ca organizatorii Forumului au refuzat sa le dea ocazia unui "concurs de frumusete" cu numai cateva luni inainte de scrutin.

Din mediul economic sunt asteptati 800 de lideri ai celor mai mari companii ale lumii, intre care indianul Lakshmi Mittal, numarul unu pe piata mondiala a otelului, rusul Aleksandr Medvedev, vicepresedintele gigantului Gazprom, sau responsabilii motorului de cautare Google. Viitorul negocierilor pentru o noua ordine comerciala mondiala va fi dezbatut sambata de 30 de ministri din tarile membre ale Organizatiei Mondiale a Comertului. Reuniunea, prima de la suspendarea negocierilor, in iulie 2006, ar putea stabili un calendar pentru reluarea discutiilor.

Tensiunile din Irak si din Orientul Mijlociu, pe ordinea de zi

Tensiunile din Irak si din Orientul Mijlociu vor ocupa un loc important pe ordinea de zi a Forumului de la Davos.

Cancelarul german Angela Merkel va prezenta, in deschiderea Forumului, prioritatile presedintiei germane a G8 si a UE, au anuntat miercuri organizatorii.

Forumul economic mondial isi propune sa faciliteze un dialog intre irakieni, a declarat Klaus Schwab, fondatorul acestui eveniment. Printre invitati se numara si vicepresedintele irakian Abdel Abdel-Mahdi si fostul premier irakian Iyad Allawi. Premierul britanic Tony Blair, un sustinator al razboiului din Irak, va incheia lucrarile.

Organizatorii au anuntat ca la reuniune vor participa si presedintele palestinian Mahmoud Abbas, vicepremierul israelian Shimon Peres, insotit de ministrul de externe Tzipi Livni si premierul libanez Fouad Siniora, pentru a discuta problemele din Orientul Mijlociu. Este anuntata de asemenea prezenta regelui Abdallah al II-lea al Iordaniei si a fostului presedinte iranian Mohammad Khatami. La Forum vor asista sefii de stat brazilian Luiz Inacio Lula da Silva, azer Ilham Aliev, liberian Ellen Johnson Sirleaf si filipinez Gloria Arroyo.

Din mediul economic sunt asteptati 800 de lideri ai celor mai mari companii ale lumii, intre care indianul Lakshmi Mittal, numarul unu pe piata mondiala a otelului, rusul Aleksandr Medvedev, vicepresedintele gigantului Gazprom, sau responsabilii motorului de cautare Google.

Liderilor politici li se vor alatura liderii din domeniul economic, ca ministrul britanic de finante Gordon Brown, omologul sau francez Thierry Breton, presedintele Bancii Centrale Europene Jean-Claude Trichet si cel al Bancii Mondiale Paul Wolfowitz. Ca in fiecare an, la Forum vor participa si cateva vedete, precum rockerii Bono si Peter Gabriel.

Obiectivul fixat de Bush un prim pas inainte

Obiectivul prezentat de Bush, in discursul despre starea Uniunii, de a reduce consumul de benzina din SUA cu 20 % pana in 2017 a fost primit ca un prim pas incurajator, dar nu suficient, la Davos, unde schimbarea climatica este una dintre temele majore de dezbatere.

"Este un pas in directia corecta, exista (in declaratiile lui Bush - n.red.) un semn al acceptarii unei legaturi intre schimbarea climatica si activitatea umana", a declarat Nicholas Stern, consilier al guvernului britanic si autor al unui studiu recent in legatura cu riscurile pe care le genereaza incalzirea globala. "Trebuie sa recunoastem ceea ce face fiecare. Statele Unite fac multe in domeniul tehnologiei si normelor. Dar, bineinteles, trebuie sa faca mai mult", a adaugat expertul britanic.

"Presedintele Bush a facut un prim pas important, spunand ca schimbarile climatice reprezinta o amenintare grava", din punctul de vedre al lui Dan Esty, directorul Centrului pentru Legislatia si Politica Mediului al Universitatii Yale. "Dar multe persoane din SUA si din lume ar fi vrut sa auda mai mult in materie de initiativa", a adaugat el. Presedintele american a propus marti investitii mai mari in producerea de etanol, accelerarea cercetarilor in domeniul bateriilor pentru motoarele hibride si dezvoltarea utilizarii autovehiculelor care folosesc biocarburant.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri